Òmnium celebra la Nit de Santa Llúcia en homenatge a Cuixart, Casals i Forcadell

El periodista finès Pertti Pesonen, Jaume Roures i Tatxo Benet seran alguns dels premiats

Marcel Mauri, en un moment de la darrera Nit de Santa Llúcia
Marcel Mauri, en un moment de la darrera Nit de Santa Llúcia | Òmnium
14 de desembre del 2018
Sabadell acollirà per primer cop la celebració de la Nit de Santa Llúcia, que enguany arriba a la seva 68a edició. Es tracta de l'homenatge que Òmnium i la ciutat fan als seus veïns empresonats, el president de l'entitat, Jordi Cuixart, i l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, així com a l'expresidenta d'Òmnium Muriel Casals. 

Aquest és el segon cop que la ciutat acull la cita, després que al 1986 Òmnium va escollir la capital vallesana per a fer l'entrega de premis. Per segon any consecutiu, però, l'absència de Jordi Cuixart serà el més destacat, però tot i així l'entitat assegura que "hi serà molt present" durant tota la vetllada.

Qui tampoc hi podrà assistir serà Carme Forcadell. L'any passat sí que hi va ser present, donat que encara no s'havia ordenat el seu ingrés a presó. Aquest any presidirà l'acte el president de la Generalitat, Quim Torra, i l'alcalde de Sabadell, Maties Serracant, farà les funcions d'amfitrió. També hi participaran la consellera de Cultura, Laura Borràs, i el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, així com una àmplia representació d'entitats de la societat civil i del món cultural català.

Els premis

La Nit de Santa Llúcia és un esdeveniment artístic on es fa el lliurament dels premis més rellevants de les lletres catalanes, on destaquen el premi Sant Jordi de novel·la, el premi Carles Riba de poesia i el premi Mercè Rodoreda de contes i narracions. La vetllada literària és la part central i culminant d’un conjunt d’activitats prèvies que se celebren a diferents espais de la ciutat que l’acull durant el mes de novembre i desembre. Les darreres edicions s’han celebrat al districte de Nou Barris de Barcelona (2017), l’Hospitalet de Llobregat (2016) i Tortosa (2015).

Tot i que els premiats no es faran públics de manera oficial fins aquest vespre, sí que s'ha fet públic que el periodista de Finlàndia Pertti Pesonen ha estat guardonat amb el premi Internacional J.B. Cendrós. El jurat ha reconegut el "compromís" de Pesonen a l'hora de retratar el procés sobiranista i posa en valor "l'objectivitat i la visió àmplia i neta" del cas català en els seus documentals.

Periodista de la televisió pública de Finlàndia, Pertti Pesonen és autor, entre d'altres, del documental La venjança espanyola (Espajalainen kosto), on retrata el procés als independentistes o la presó preventiva. Pesonen narra com ha canviat la vida quotidiana de les parelles de Jordi Cuixart, Txell Bonet, i Joaquim Forn, Laura Masvidal. També ha narrat en diferents articles el procés judicial. Pertti Pesonen, a més, compta amb una dilatada trajectòria documentant els conflictes a Llatinoamèrica.

També és ja púbic que Jaume Roures i Tatxo Benet seran aquest vespre reconeguts amb el Premi Muriel Casals de Comunicació 2018 per la "qualitat periodística dels seus projectes empresarials i per la seva voluntat d’aprofundiment democràtic" amb iniciatives com el diari Público i els documentals Les clavegueres d'Interior, 20-S i l’organització del centre internacional de premsa del referèndum de l’1-O.