Valls assenyala rivals de campanya: l'aliança «populista» de Colau i l'independentisme

El candidat a l’alcaldia de Barcelona fa el seu llançament de campanya amb el suport d'Inés Arrrimadas

Valls en un moment de l'acte al Palau de Congressos de Catalunya
Valls en un moment de l'acte al Palau de Congressos de Catalunya | ACN
13 de desembre del 2018
Actualitzat a les 21:50h
Una Barcelona insegura, degradada i en mans dels independentistes. Aquest és l’escenari que ha dibuixat aquest dijous el candidat a l’alcaldia de la capital catalana Manuel Valls. L’exprimer ministre ha comptat amb la presidenta de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, que ha manifestat l’”absolut suport” de Ciutadans a la plataforma Barcelona Capital Europea, que encapçala Valls.

El candidat a l’alcaldia de Barcelona ha basat el seu discurs en alertar dels perills que, segons ell, amenacen Barcelona: Ada Colau i l’independentisme. Valls n’ha parlat per separat però també els hi ha trobat un nexe d’unió. “Hi ha una coincidència política i tàctica del nacionalisme radical i el populisme municipal”, ha assegurat, després de fer referència a la mobilització contra la seva presència al Raval la setmana passada.



Les declaracions de l’alcaldessa, Ada Colau, després dels incidents i la “desqualificació” dels Mossos d’Esquadra per part del president, Quim Torra, són segons Valls dues cares d’una mateixa moneda i s’ha reivindicat com l’únic candidat capaç de posar-hi fre. Ha estat una de les intervencions més aplaudides al Palau de Congressos de Catalunya, també per la presidenta de Ciutadans (Cs) de Catalunya, Inés Arrimadas.

La líder del partit taronja ha manifestat el “suport total” del seu partit a la candidatura de Valls i ho ha fet acompanyada de la presidenta del grup municipal de Cs a Barcelona, Carina Mejías, i de la portaveu del partit a l’Ajuntament de Madrid, Begoña Villacís. La d’Arrimadas ha estat la primera de les moltes intervencions que han defensat la necessitat d’un canvi a la ciutat per evitar un nou mandat de Colau.

Un miler d’agents més de la Guàrdia Urbana

Valls ha fet un discurs d’una hora, basat en proclames i amb poques propostes concretes. Una d’elles ha estat la incorporació de 1.000 a 1.500 agents al cos de la Guàrdia Urbana durant els pròxims quatre anys.

El candidat ha fet de la seguretat el leitmotivde la seva precampanya. Aquest dijous ha equiparat la venda ambulant al tràfic de drogues i als narcopisos i ha insistit en una Barcelona insegura i en “conflicte social” que fa un  “efecte crida a tota la Mediterrània”. “La ciutat s’ha deteriorat i s’ha anat acostant de manera molt perillosa a la trampa dels populismes”, ha afirmat.

Un catalanisme “reformat”

Al llarg del seu discurs, el candidat ha adoptat el to del fill pròdig que torna a casa, i que ho fa recuperant l’essència dels seus orígens. “Reivindico el catalanisme polític i cultural, però reformat”, ha assegurat. Entre les persones que han intervingut abans del discurs de Valls, hi havia Eva Parera, consellera del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, ex d’Unió Democràtica i actualment a Units per Avançar. “La ciutat no pot ser el peó d’un joc d’escacs independentista”.

Valls ha fet una crida a frenar els extremismes, des de l’extrema dreta al “nacionalisme radical”. Tot i això, ha reivindicat diveses vegades la tasca de Societat Civil Catalana. El coordinador de les seves joventuts, Fernando Carrera, ha estat un dels altres ponents que han acompanyat el candidat.

Un alcalde metropolità, l’única coincidència amb Colau

Curiosament, durant l’acte també hi ha hagut temps per trobar un punt de coincidència entre Valls i Colau: la demanda d’escollir directament un alcalde per a l’àrea metropolitana. “La Barcelona metropolitana és la que necessitem per millorar la vida dels barcelonins i dels veïns de les ciutats metropolitanes”, ha defensat. L’habitatge, l’urbanisme, el transport i el turisme són alguns dels elements que Valls ha assenyalat com a claus per a la Gran Barcelona.

Per ara, els tres únics candidats confirmats per a les eleccions –Colau, Valls i Maragall- han coincidit en la reivindicació de l’àrea metropolitana. Una demanda que ja defensava Pasqual Maragall per fer de contrapès al poder de la Generalitat i que més de 20 anys després continua viva.

Valls no ha fet cap proposta concreta més, tot i que sí que ha verbalitzat diverses declaracions d’intencions. Des de demanar un “gran turisme cultural” fins a comprometre’s a la creació d’habitatge social, passant per la reivindicació de l’activitat econòmica público-privada.

“Farem una campanya amb propostes i arguments”, ha assegurat. De moment, però, el que ha deixat clar és qui són els seus rivals i que ha tornat a Barcelona per guanyar. Així ho evidencia la gran lletra V que presidia l’acte i que serà el símbol de la seva campanya.
Arxivat a