Junts fem més Nació     FES-TE SUBSCRIPTOR
Dades

Sánchez esgota el crèdit a Catalunya: els seus detractors ja tripliquen els partidaris

El percentatge de catalans que valora negativament el govern central creix mes a mes, des de la moció de censura, cosa que afecta també a les expectatives electorals del PSC

per Roger Tugas, 15 de desembre de 2018 a les 20:30 |
L'ambient hostil que divendres trobarà Pedro Sánchez a Barcelona s'ha anat covant des del moment en què va arribar al càrrec. La moció de censura victoriosa va ser vista amb esperances per un sector de la societat catalana que, sis mesos després, ja li ha girat l'esquena. El nombre de ciutadans que valora bé el seu govern, segons el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), és ara tres cops inferior al que el rebutja, cosa que explica que no sigui massa benvingut a la ciutat comtal.

 
En el primer baròmetre del CIS posterior a la investidura de Sánchez, el de juliol, un 15,4% dels enquestats a Catalunya feia una valoració bona o molt bona del seu govern, mentre que un 43,7% el veia regular i un 24,8%, malament o molt malament. La diferència entre els favorables i detractors, per tant, no era massa gran, mentre que un 16,1% no sabia o no contestava.


Quatre mesos després, en el baròmetre del novembre, els que veien bé l'executiu havien caigut poc, fins al 12,7%, però els indecisos eren ja tan sols el 4,7%. Aquests havien anat progressivament anant a engruixir els detractors, que ja sumaven el 37,8%, el triple que els partidaris. Els dubtes inicials, per tant, s'han convertit ràpidament en opinions negatives respecte el govern de Sánchez, el qual, malgrat tot, encara té un 44,8% de catalans que no s'hi oposen directament i el veuen regular.

El suport a Sánchez és encara molt superior al que rebia Rajoy, però fins i tot hi ha més catalans que votarien PSC que no que valoren bé el govern del PSOE

Sigui com sigui, són encara xifres molt millors que les del darrer baròmetre que avaluava el suport a l'executiu de Mariano Rajoy, el de l'abril, quan un 83,8% dels catalans el veia malament o molt malament, el 12%, regular, i només un 2,9% en tenia una opinió positiva. Tot i això, són dades negatives, atès que el 12,7% que valora bé o molt bé el govern Sánchez és fins i tot inferior al 16,7% que, a Catalunya, votaria el PSC en unes eleccions estatals, segons el darrer CIS. Li donarien suport, per tant, malgrat no agradar-li la gestió que fa des de La Moncloa.

El CEO detecta també cert desencís


Els baròmetres del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) també insinuen una davallada de les expectatives del govern espanyol, per bé que costa de detectar amb tanta nitidesa, ja que només es fan tres d'aquestes enquestes anualment, en lloc de la periodicitat mensual de les del CIS. Així, el 84,2% de suspensos que va sumar el govern de Rajoy en el baròmetre d'abril va caure fins al 62,2% en el primer sondeig amb Sánchez a la Moncloa, un percentatge que ja havia crescut en el segon fins al 65,9%.

Tot i això, l'aval dels votants del PSC a les polítiques de l'executiu central han crescut. Els electors socialistes suspenien en un 73,3% el de Rajoy, però van passar a fer-ho en un 42,6% després del canvi de govern. En el tercer baròmetre del CEO, aquests suspensos ja havien baixat a menys d'un terç de les respostes, una evidència conforme les primeres polítiques de Sánchez haurien agradat entre els seus votants catalans -o com a mínim, a dos terços d'aquests-.
 
PERCENTATGE DE SUSPENSOS DEL GOVERN ESPANYOL, ENTRE EL TOTAL DE CATALANS I ELS VOTANTS DEL PSC

 
Curiosament, el canvi de govern a la Moncloa no ha servit per millorar massa la imatge dels polítics espanyols, quasi hegemònicament negativa entre els catalans. Un 81,5% afirmava que no hi tenia confiança (puntuant-la amb menys d'un 5, en una escala entre 0 i 10), en el darrer baròmetre amb Rajoy com a president, i ara un 77,9% segueix opinant el mateix -després d'una inicial millora arran de la moció de censura-.

En canvi, el percentatge de suspensos entre els polítics catalans és inferior, de tan sols el 48,8%, un empat tècnic amb els que els aproven (48,7%), una evidència conforme aquests generen més confiança que els dirigents estatals. De fet, ni tan sols els votants del PSC en tenen amb els polítics espanyols, a qui ara suspenen en major que quan Rajoy governava (el percentatge ha crescut del 60,3% al 61,5%).
 
PERCENTATGE DE SUSPENSOS EN ELS POLÍTICS ESPANYOLS, ENTRE EL TOTAL DE CATALANS I ELS VOTANTS DEL PSC

 
Pel que fa a la valoració concreta de Sánchez -i no la del seu govern-, el CIS dibuixa una evolució una mica diferent, ja que aquesta va millorar inicialment, a Catalunya, des de la moció de censura, creixent del 3,6 al 4,3 en el primer mes. Després encara es va enfilar una mica fins al 4,4, però, en el darrer baròmetre, ha tornat a caure fins al 3,9, seguint la tendència del seu executiu. En canvi, les puntuacions en el global de l'Estat han estat més estables, entorn el 4.
 
PUNTUACIÓ DE PEDRO SÁNCHEZ, ENTRE ELS ENQUESTATS A CATALUNYA I ESPANYA

 
Aquest desencís amb el govern Sánchez també ha tingut conseqüències en les expectatives electorals del PSC. El primer baròmetre del CEO després del canvi de govern dibuixava un pronunciat efecte en les previsions de vot dels socialistes en unes eleccions estatals, ja que preveia que passaria del 13,2% al 20,2% dels vots, a Catalunya. Tot i això, el següent sondeig, aquestes ja queien fins al 15,9%, un percentatge similar al previst per al darrer baròmetre del CIS (16,7%).
 
PREVISIÓ DE VOT DEL PSC EN UNES ELECCIONS ESTATALS, A CATALUNYA

 
Pel que fa a perfils dels enquestats, aquells que més s'han desencisat amb Sánchez no són els més sobiranistes, sinó precisament els partidaris de la recentralització. Representen tan sols el 5,1% dels catalans, segons el CEO, però el seu rebuig al govern espanyol ha crescut del 58,8% al 71,7%, des del darrer baròmetre amb Rajoy a la Moncloa. En el cas dels que creuen que Catalunya té una autonomia suficient (el 20,8%) o que n'hauria de tenir més (64%), la satisfacció amb l'executiu central ha millorat amb el PSOE, però sembla que empitjora amb els mesos.
 
PERCENTATGE DE SUSPENSOS DEL GOVERN ESPANYOL, SEGONS SI CREUEN QUE CATALUNYA TÉ ARA...

 
On sí que hi ha una correlació clara és entre la ideologia dels catalans i el seu desencís. Aquells que es defineixen d'esquerres -en el 0 i l'1, o en el 2 o el 3, una escala de 0 a 10, d'esquerra a dreta- suspenen en molta menys mesura el govern Sánchez que el de Rajoy, i fins i tot ho fan ara menys que després de la investidura, segons el CEO. El desencís en els catalans de dretes, en canvi, és molt més accentuat i, fins i tot, el suspenen més que a Rajoy. En el darrer baròmetre, però, tots els grups ideològics suspenen l'executiu central un prop d'un 70% de les respostes.
 
PERCENTATGE DE SUSPENSOS DEL GOVERN ESPANYOL, SEGONS IDEOLOGIA (EN UNA ESCALA DE 0 A 10, D'EXTREMA ESQUERRA A EXTREMA DRETA)

 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació