Ciutadans presentarà aquest divendres una querella contra Torrent

La formació taronja considera que el president del Parlament ha desobeït la suspensió dels diputats processats ordenada pel Suprem

Roger Torrent, al Parlament
Roger Torrent, al Parlament | Adrià Costa
13 de desembre del 2018
Actualitzat a les 22:09h
Ciutadans presentarà aquest divendres una querella contra el president del Parlament, Roger Torrent, per incompliment de la suspensió dels diputats processats per l'1-O ordenada pel jutge Pablo Llarena. El portaveu del partit, Carlos Carrizosa, ha argumentat que la querella que ja havien anunciat fa mesos la faran efectiva ara que el Tribunal Constitucional ha confirmat la suspensió dels parlamentaris independentistes. Serà presentada al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

El grup que presideix Inés Arrimadas ha anunciat diverses querelles contra Torrent en els darrers mesos. La que es materialitzarà aquest divendres neix del ple en el qual es va sotmetre a votació la suspensió dels diputats ordenada pel Tribunal Suprem. La mesa va permetre sotmetre a votació la resolució judicial que dictava la suspensió dels diputats processats, un gest que, segons Ciutadans, suposava "erigir-se per sobre de les lleis i dels tribunals un cop més" i "una barbaritat".

Sota el criteri de la formació espanyolista, la mesa hauria d'haver "executat automàticament" la suspensió ordenada per Pablo Llarena perquè permetre'n la votació va suposar, segons va denunciar el partit taronja, "negar-se a acatar una resolució". Tot i això, Llarena obria la porta a un mecanisme de substitució per no alterar majories, una escletxa que van aprofitar els diputats d'ERC per designar un diputat que votés en nom seu. Els de Junts per Catalunya, però, van intentar una delegació de vot que va ser tombada per la mesa i no han designat substitut, motiu pel qual l'independentisme va perdre la majoria al Parlament.

Aquest dijous al matí el Tribunal Constitucional ha confirmat que els presos polítics no poden exercir els seus càrrecs. La resolució acorda per unanimitat denegar la petició per suspendre les resolucions de Llarena que impedeixen a Oriol Junqueras, Jordi Turull, Jordi Sánchez, Josep Rull i Raül Romeva exercir les seves funcions mentre continuïn en presó provisional. És arran d'aquesta decisió del Constitucional que Cs ha decidit presentar finalment la querella.