VÍDEO Ciutadans intenta boicotejar l'acte d'homenatge a Forcadell al Parlament

Els diputats del partit espanyolista criden "llibertat" amb una pancarta que diu "Prou. El Parlament és de tots"

13 de desembre del 2018
Actualitzat a les 22:03h


Ciutadans ha intentat boicotejar l'acte d'homenatge a l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell previst per aquest vespre a la cambra catalana. Els diputats de la formació espanyolista han cridat "llibertat" amb una pancarta amb el lema "Prou. El Parlament és de tots" a les portes de la sala d'actes minuts abans de celebrar-se l'homenatge. Com a resposta, un grup d'assistents també ha cridat "llibertat presos polítics".


El portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha assegurat que el seu grup està en contra d'homenatjar a una dirigent que "va trepitjar els drets dels diputats" del Parlament. "Ens sentim desolats i indignats", ha assegurat just després de l'acte de protesta, en què hi han participat els parlamentaris de la formació taronja però on no hi era la presidenta del grup, Inés Arrimadas.

En l'acte per homenatjar Forcadell s'ha presentat un manifest exigint l'alliberament "immediat" de Forcadell. 500 diputats i exdiputats de 25 països diferents l'han signat per denunciar l'"injust" empresonament de la també expresidenta de l'ANC per "permetre" el debat parlamentari durant els dos anys que va estar al capdavant de la cambra. 

L'escrit, impulsat pels expresident del Parlament Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert compta amb el suport de 35 eurodiputats de països com Alemanya, França, Regne Unit, Irlanda, Itàlia, Països Baixos, Bèlgica, Portugal, Suècia, Estònia, Eslovènia, Luxemburg i Espanya.

A més de l’adhesió de diputats de Junts per Catalunya, Esquerra, la CUP i Catalunya en Comú al Parlament de Catalunya, han subscrit ja el manifest diputats dels parlaments de Quebec, Xile, França, Portugal, Bèlgica, Dinamarca, Estònia, Gal·les, Alemanya, Irlanda, Islàndia, Noruega, Suècia, Regne Unit, i Finlàndia, així com el Congrés dels Diputats, el Senat, i els parlaments del País Basc, Navarra i Galícia.

En total, el text compta actualment amb el suport de diputats de 25 països diferents (19 estats) i d’una trentena de cambres legislatives. El manifest denuncia que "la utilització de la justícia penal com a instrument de coacció de l’activitat d’un parlament és incompatible amb els principis que regeixen les democràcies parlamentàries", reclama "l’alliberament immediat" de Forcadell i insta a "resoldre per vies no penals els conflictes institucionals i polítics".