El Sindicat de Llogaters força a negociar un fons d'inversió que ha comprat quatre blocs a Ciutat Vella

El col·lectiu en defensa de l'accés a l'habitatge ha ocupat aquest dijous la seu del fons d'inversió BMB Investment

Els veïns han ocupat aquest dijous la seu de BMB Investment
Els veïns han ocupat aquest dijous la seu de BMB Investment | El Lokal del Raval
13 de desembre del 2018
Actualitzat a les 18:04h
Els veïns de quatre edificis del districte de Ciutat Vella de Barcelona han aconseguit que el fons d'inversió BMB Investment, que ha comprat els edificis on viuen, s'assegui a negociar els seus contractes de lloguer. Els veïns denuncien que el fons no vol renovar vuit contractes, cosa que ha provocat que alguns ja no siguin vigents. Aquest dijous han ocupat la seu de l'empresa, al Passeig de Gràcia, amb el suport del Sindicat de Llogaters, Raval Rebel i el Sindicat d'Habitatge del Raval.

Hores després de l'ocupació, BMB Investment ha accedit a reunir-se amb un representant dels manifestants i finalment el fons d'inversió ha accedit a negociar a partir de la setmana que ve el futur dels contractes de lloguer dels veïns de dos blocs ubicats al carrer del Carme, un situat al carrer Massanet i un altre a la ronda de Sant Pau.

El sindicat serà l'interlocutor

El sindicat valora positivament el compromís de l'empresa. EN primer lloc perquè reconeix el col·lectiu com a interlocutor en la negociació i en segon perquè creuen que això obre la porta a evitar "l'expulsió" dels llogaters dels quatre blocs.

"És un pas endavant perquè fins ara havien ignorat les nostres demandes i perquè reconeixen la nostra legitimitat com a part de les negociacions", explica el portaveu del Sindicat de Llogaters Jaime Palomera. 

"Desnonaments invisibles"

Per Palomera, els desnonaments que es produeixen quan un fons d'inversió adquireix un bloc d'edificis són "invisibles". "O bé no renoven contractes o bé es produeix una situació d'assetjament immobiliari i els veïns han d'acabar marxant", diu.

Segons dades del Sindicat de Llogaters, BMB Investment ja ha comprat un total de 15 blocs a Ciutat Vella i el col·lectiu alerta de les conseqüències que té per l'accés a l'habitatge l'activitat dels fons d'inversió, que anomenen "voltors". 

El privilegi de les Socimi

L'activitat dels fons d'inversió es basa a comprar edificis, amb veïns a dins o buits, per treure'n rendiment. Per exemple, venent-los després d'haver-los reformat. Els fons habitualment treballen a través de les anomenades societats cotitzades anònimes en el mercat immobiliari (Socimi). BMB Investment segueix aquest patró i treballa a través de la Socimi Optimum.

La llei estatal que regula les Socimi es va aprovar el 2009 durant el govern del PSOE i es va modificar el 2012 ja amb el PP a la Moncloa. Des d'aleshores, les societats estan exemptes de pagar l'impost de societats. Un privilegi que la llei justifica per l'"impuls" del mercat de lloguer que assegura que genera la seva activitat.

A més, des del 2005, les Socimi no són controlades per Hisenda sinó per la Comissió Nacional del Mercat de Valors, després que el 2005 s'aprovés una proposta de CiU que va rebre el suport del PP, el PSOE i el PNB. 
Arxivat a