Totes les mobilitzacions que faran bullir el 21-D

Els CDR, Òmnium i l'ANC organitzen accions de resposta a la reunió del consell de ministres a Barcelona

Manifestació dels CDR al centre de Barcelona
Manifestació dels CDR al centre de Barcelona | Adrià Costa
13 de desembre del 2018
Actualitzat el 20 de desembre a les 12:31h
Una aturada de país, una concentració davant de la Casa Llotja de Mar, talls de carreteres, protestes a les universitats, un acte polític en resposta al consell de ministres o bé una marxa "massiva" de cotxes a Barcelona. Aquestes són ja algunes de les activitats organitzades de cara al proper divendres 21 de desembre, quan es preveu que la capital catalana bulli en una jornada encara incerta, que ha generat setmanes de caldo de cultiu independentista i ciutadà.

El 21-D és l'últim dia fixat per l'ANC per reclamar al president del Govern, Quim Torra, que iniciés una "única i nítida" estratègia per implementar la República. Però més enllà d'aquí, també és el dia en què Barcelona acollirà un consell de ministres polèmic, tant pel moment actual -previ al judici dels presos polítics i amb dirigents en vaga de fam-, com per la data escollida, tan sols un any després de les eleccions del 21 de desembre, convocades per Mariano Rajoy a través de l'aplicació del 155.

El pols de Catalunya, doncs, està ara més accelerat que mai. La setmana passada, el Govern va assegurar que fer la reunió del govern espanyol a Catalunya era tota una "provocació". I malgrat que aquests últims dies ha rebaixat el to de les paraules, la seva portaveu i consellera de la Presidència, Elsa Artadi, ha afirmat que és una proposta que genera "malestar", a més, perquè no preveu aportar cap proposta concreta per resoldre la situació catalana. 

El ple monogràfic sobre Catalunya al Congrés dels Diputats, a més, no ha ajudat a destensar l'ambient previ. En aquest ple, Pedro Sánchez va acabar de tancar la porta a totes les aspiracions independentistes, malgrat que els partits catalans a la cambra el van instar a recuperar "l'esperit de la moció censura". La pressió per la dreta i els resultats de les eleccions andaluses han abocat el president espanyol a un carreró sense sortida: fermesa en la defensa de la unitat d'Espanya i cap debilitat davant les reivindicacions de Catalunya. 

És en aquest escenari en què ha aparegut l'amenaça d'una nova intervenció de la Generalitat a través del 155. Sánchez està disposat a enviar fins a 1.000 "piolins" per garantir la seguretat del 21-D, ja que no es refia de l'actuació dels Mossos d'Esquadra -ara investigats per "inacció" arran de la seva actuació durant els últims talls de carreteres dels CDR-. El seu paper el 21 de desembre tornarà a estar ara al punt de mira. Aquestes són les mobilitzacions previstes: