Adolescents.cat

Els hàbits culturals entre els joves, eix central del tercer consell assessor d'Adolescents.cat

La consellera Laura Borràs juntament amb Isona Passola, Anna Bröll, Pepe Zapata i Santi Faro van ser els convidats d'aquesta nova edició

per Elvira Vilardell , 13 de desembre de 2018 a les 15:56 |
Imatge del Consell Assessor d'aquest dimecres | Adolescents.cat
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de desembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La manera en com els adolescents es relacionen amb la cultura ha canviat: "S'han trencat les coordenades espai-temps i ara són els continguts qui van a ells i no el revés". Aquesta va ser una de les reflexions que la consellera de Cultura, Laura Borràs, va fer aquest dimecres en el marc del tercer consell assessor d'Adolescents.cat, centrat en els hàbits culturals dels més joves.

Els professionals que formen part de l'òrgan assessor van debatre sobre aquesta i altres qüestions amb cinc convidats d'excepció: la consellera Laura Borràs; Isona Passola, presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català; Anna Bröll, directora de Biblioteques de Barcelona; Pepe Zapata, director del Club TR3C, i Santi Faro, cap de Continguts de Catalunya Ràdio.

La difusió de la cultura

Tant els membres del consell assessor com els convidats a la trobada van coincidir en la importància de saber escollir les eines correctes i d'adaptar els continguts al llenguatge dels adolescents per despertar el seu interès en la cultura.

"Hem de treure el màxim profit a cada un dels suports que tinguem", va afirmar Borràs, que va posar els book trailers com un exemple de format innovador que ha aconseguit apropar la literatura als joves. En aquest sentit, Santi Faro va apuntar que l'estratègia per arribar a un públic de menys de 25 anys passa per "baixar fins al seu entorn": observar i entendre els seus hàbits per crear projectes que s'hi adeqüin, com Adolescents iCat, una programa de ràdio pensat sobretot per a Youtube, una de les plataformes estrella entre els adolescents.

I és que tal com va assenyalar Pepe Zapata, director Club TR3C, "si les coses no es fan des del seu punt de vista i el seu entorn, no funcionen". És per aquest motiu que cal idear projectes en què els adolescents s'hi puguin implicar d'una manera més directa i activa, va afegir Anna Bröll.
 

Laura Borràs, durant el consell assessor. Foto: Adolescents.cat


La importància dels continguts

Si bé les vies de difusió són un element rellevant a l'hora de connectar amb els adolescents, els "continguts continuen sent la clau", considera la consellera de Cultura.

Un vídeo pot estar pensat, gravat i difós per intentar seduir un públic jove, però si el que s'hi explica no un valor afegir fracassarà. És essencial, doncs, crear continguts de qualitat: "Necessitem fer continguts d'aquí i bons, que vagin al món", va remarcar Isona Passola, que va posar la sèrie Merlí com a referència.

A més, la presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català també va subratllar la importància de crear i consumir productes culturals variats per tal d'evitar un efecte bombolla. I és aquí, precisament, on radica un dels reptes més repetits durant el consell assessor: com aconseguir que els joves "obrin noves finestres" i s'interessin per temes, com la poesia, que semblen tenir oblidats.

La música, l'activitat cultural preferida dels joves

Durant la trobada, també es van presentar els resultats d'una enquesta realitzada a través d'Adolescents.cat i en què hi van participar 6.950 joves, la majoria dels quals (56,5%) d'entre 12 i 15 anys. Les dades del portal, amb 450.000 usuaris únics mensuals, mostren que l'activitat cultural preferida dels adolescents és la música: el 90,1% dediquen part del temps lliure a escoltar els seus artistes de referència. La segueixen el cinema i les sèries: més de la meitat dels enquestats consumeixen pel·lícules i produccions televisives cada dia i el 84,7% estan subscrits a plataformes de video on demand.

Pel que fa a la lectura, la meitat dels adolescents (51,7%) asseguren realitzar l'activitat de manera diària, tot i que només un 22,8% llegeixen més de set llibres l'any.

Finalment, l'hàbit cultural menys estès entre els joves és el teatre: un 71% dels enquestats confessen no haver assistit mai a una obra i un 33,1% apunta no tenir prou informació sobre les representacions teatrals programades.
 

Gemma Recoder, Isona Passola i Héctor Lozano, en un moment del consell assessor. Foto: Adolescents.cat


La consolidació del Consell assessor

El consell Assessor, format per més de 10 professionals de diversos àmbits, va néixer el febrer de 2017 amb dos objectius molt clars. El primer, conèixer més i millor els múltiples perfils d'adolescents que hi ha al nostre territori i el segon comptar amb assessorament expert sobre com s'haurien de tractar temes específics, com ara el sexisme o la integració.

Els membres del consell assessor són: Jordi Font, director d'Estratègia Digital i Negoci de NacióDigital; Iolanda Batallé, directora de l'Institut Ramon Llull; Gemma Recoder, directora de SUNMUSIC (Canet Rock); Mònica Prat, psiquiatra especialista en adolescents (Hospital Moisès Broggi); Xavier Padrissa, professor de secundària i psicopedagog; Héctor Lozano, guionista i creador de la sèrie Merlí; Mohamed El Amrani, president de la Xarxa de Convivència i emprenedor social; Juliana Canet, estudiant i creadora de continguts, Manel Pousa, president de la Fundació Pare Manel; Daniel González, educador social i coreferent del Grup de Premonitors joves; Alexia Cañamares, pedagoga i coordinadora del Centre Obert Muntanyès; Carla Roca, content Mànager "Preparats, Llestos, Universitat";  Mariona Castells, responsable Unitat de Màrqueting Digital de la UVic i l'equip directiu d'Adolescents.cat (Roger Carandell, Ernest Codina i Núria Codina).

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació