L'Estat pot traslladar els presos en vaga de fam a Madrid?

El Suprem podria sol·licitar el retorn dels dirigents independentistes a centres penitenciaris madrilenys amb l'argument de controlar el seu estat de salut, però ni advocats ni la Generalitat tenen constància de cap moviment

Manifestació a Lledoners després de l'anunci de vaga de fam
Manifestació a Lledoners després de l'anunci de vaga de fam | Pere Fontanals
13 de desembre del 2018
Actualitzat a la 13:46h
Les conseqüències de la vaga de fam que van iniciar l'1 de desembre Jordi Sánchez i Jordi Turull -seguida des del 4 de desembre per Joaquim Forn i Josep Rull- preocupa al Tribunal Suprem. Tant és així que l'alt tribunal ja es planteja la possibilitat de traslladar-los des de la presó de Lledoners a centres penitenciaris madrilenys, tal com ha avançat El Confidencial. L'objectiu és tenir més controlat el seu estat de salut en els dies previs al judici de l'1-O, que probablement començarà aquest gener. 

La declaració inicial dels presos serà part essencial del judici, i bona part del gruix probatori de les acusacions o defenses pivotarà, precisament, en les seves argumentacions i respostes. Tal com van analitzar experts mèdics a NacióDigital, les conseqüències de la vaga de fam tindran afectació de forma inevitable sobre l'estat de salut dels acusats durant el judici, ja sigui de forma directa o en el curs del procés de recuperació. 

En aquest escenari, el trasllat anticipat dels presos en vaga de fam és una possibilitat a la qual el Suprem podria acollir-se. L'argument pivotaria en la conveniència que fos Institucions Penitenciàries qui controlés directament la situació mèdica dels presos que fan dejuni i disposés d'informació de primera mà. Ara, el seu empresonament a Lledoners està supervisat per Serveis Penitenciaris de la Generalitat. Portaveus de la conselleria de Justícia consultats per aquest diari apunten que no tenen constància de cap petició de trasllat, que requeriria una comunicació oficial.

Fonts de les defenses asseguren que fins ara no han rebut cap resolució del Suprem en aquest sentit. Així, i malgrat que consideren que se'ls hauria d'informar amb temps, reconeixen que probablement no serà així. En qualsevol cas, afirmen que encara tindran la possibilitat de recórrer una eventual decisió, i que així ho farien si finalment el Suprem opta per traslladar-los.