El PSC acusa l'independentisme d'abonar l'extrema dreta amb discursos «bel·licistes»

Els socialistes aposten per un cordó sanitari contra Vox a les eleccions municipals i pretenen enarborar la bandera de la "moderació" i la "centralitat"

Presentació del manifest dels alcaldes del PSC al Parc de la Ciutadella
Presentació del manifest dels alcaldes del PSC al Parc de la Ciutadella | ACN
13 de desembre del 2018
Actualitzat a les 11:36h
Una delegació dels alcaldes del PSC s'han citat aquest dijous a les portes del Parlament per presentar un manifest de cara a les eleccions municipals del maig del 2019, que arribaran en un context més complex que mai arran de la situació del procés i de la irrupció de l'extrema dreta a les institucions. Jaume Collboni, candidat dels socialistes a Barcelona, ha vinculat els dos fenòmens i ha indicat que els discursos "bel·licistes" que fa l'independentisme -en referència a la via eslovena esmentada pel president Quim Torra aquest cap de setmana- "abonen i donen arguments" a l'extrema dreta.

Flanquejat pel Miquel Iceta, primer secretari del partit, i d'alcaldes com Josep Fèlix Ballesteros -Tarragona- i Nuria Marín -L'Hospitalet de Llobregat-, Collboni ha reclamat abandonar les "vies unilaterals" i ha anunciat que fomentaran un "pacte per la convivència" per tal que l'espai públic i les institucions "siguin de tots". Unes institucions, per cert, en les quals ha demanat formar un "cordó sanitari" contra Vox, per la qual cosa ha demanat a PP i a Ciutadans que no "blanquegin" l'extrema dreta. Les dues formacions no exclouen la formació ultra del pacte que negocien a Andalusia.

Per combatre Vox, ha indicat Collboni, cal deixar de banda "els dobles discursos". Aquí hi ha situat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, perquè malgrat critica amb duresa Torra per la via eslovena, ahir Catalunya en Comú Podem va votar en contra de la compareixença del president per explicar-se sobre les seves paraules a Brussel·les. I ha posat en el mateix sac del "doble discurs" al candidat Manuel Valls, apadrinat per Ciutadans, a qui ha preguntat si seguirà anant de la mà d'aquesta formació en cas que pacti amb Vox a Andalusia. Valls ja s'ha mostrat públicament contrari a fer-ho.


El dia després

Les consideracions de Collboni arriben just l'endemà que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, elevés el to contra l'independentisme. El líder del PSOE va comparar el procés amb el Brexit i el va vincular amb els populismes, de la mateixa manera que ho fa el manifest dels alcaldes del PSC. "El conflicte indepenentista ha alimentat la confrontació i recorre sovint a la retòrica de l'enfrontament que malmet la cohesió social i la convivència", assenyala el text els alcaldes.

"Apel·lacions a vies eslovenes o similars posen en risc tot el que s'ha aconseguit fins ara, tot el progrés guanyat en anys de democràcia", destaca el document. Aquest progrés, qüestionat en anys de retallades, apareix entre les prioritats del PSC, que ha demanat posar en marxa el pla de barris frenat per la crisi.
 

Manifest del PSC per la defensa de la convivència by naciodigital on Scribd