La patacada electoral del 21-D va costar 1,5 milions al PP

ERC va ser el partit que més va ajustar el pressupost i la subvenció electoral cobrirà quasi totes les seves despeses en campanya, segons un informe de la Sindicatura de Comptes

Publicitat electoral del PP, a Barcelona.
Publicitat electoral del PP, a Barcelona. | Adrià Costa
12 de desembre del 2018
Actualitzat a la 13:50h
La patacada que va rebre el PP a les urnes el 21 de desembre de l'any passat va ser sonora, quan els catalans el van relegar al grup mixt, amb tan sols quatre diputats. Un pèssim resultat que, a més, ha tingut conseqüències en la subvenció electoral a cobrar posteriorment pels populars, que quedarà en tan sols 163.910,8 euros, segons l'informe de la Sindicatura de Comptes de fiscalització dels comicis, fet públic aquest dimecres.

 
Com que el PP va gastar 1,66 milions en la campanya, haurà de posar de la seva butxaca quasi 1,5 milions per pagar totes les factures. El fet de no haver assolit grup propi fa que no rebi subvenció per al mailing -motiu pel qual, en el seu moment, va demanar infructuosament ajuda al Cs i que li cedís un diputat per aconseguir-ho- i només en cobrarà pels resultats electorals, els quals van ser molt pobres.

La CUP tampoc no va obtenir els cinc diputats per fer grup i, per tant, tampoc no cobrarà subvenció per al mailing, però, tot i això, va ser força més austera que el PP -quatre cops més, aproximadament-, motiu pel qual només haurà de posar de la seva butxaca 264.207,7 euros per quadrar els comptes. El partit que més va gastar en campanya va ser Cs, que hi va dedicar quasi tres milions, 2,2 dels quals seran coberts per la subvenció electoral.

El PSC, el segon que més gasta

El PSC també va gastar molt, 2,4 milions, en concret, però va obtenir uns resultats més modestos, motiu pel qual haurà d'aconseguir 917.617,9 euros en recursos privats per pagar totes les factures. La resta de partits es van ajustar força al que rebran de l'administració i, d'aquesta manera, els comuns tan sols hauran de sufragar ells 171.942,7 euros -tot i els mals resultats- i JxCat haurà d'aportar 86.470,3 euros. ERC quasi va quadrar la despesa, ja que la subvenció d'1.6 milions només li deixarà per abonar 4.477 euros.

De fet, els republicans van gastar 200.000 euros menys dels que inicialment tenien pressupostats i els diputats que van aconseguir van ser els més barats de tots. En relació a la despesa total gastada, cada escó d'ERC va costar menys de 50.000 euros, una mica per sota que els de JxCat (53.701,8 euros) i molt lluny dels 415.674,8 euros que el PP va abonar per cadascun dels seus quatre diputats.
 
EUROS GASTATS EN CAMPANYA EN RELACIÓ A CADASCUN DELS DIPUTATS ACONSEGUITS

 
En total, els partits que van obtenir representació van gastar 11,8 milions en campanya -quatre dels quals, en mailing- i la subvenció electoral en retornarà vuit. Malgrat algunes petites irregularitats, la Sindicatura de Comptes avala la gestió dels recursos dels partits i, per tant, no proposa reduir la subvenció a cap candidatura.

Pel que fa a les donacions privades -individuals, ja que les d'empreses estan prohibides, per als partits-, només tres candidatures en van rebre. La que més va ser JxCat, que va cobrar 128.463,04 euros per aquesta via, mentre que Cs va rebre així 89.595 euros. El PSC va ser l'altre partit en aconseguir-ne, per un valor de 31.010 euros.