El PDECat, a Sánchez: «O torna a l'esperit de la moció de censura o donarà l'hegemonia a la dreta»

Carles Campuzano recorda al president del govern espanyol que "no es pot governar Espanya ignorant les demandes de Catalunya, ni contra Catalunya"

El portaveu del PDECat al Congrés, Carles Campuzano
El portaveu del PDECat al Congrés, Carles Campuzano | Europa Press
12 de desembre del 2018
Actualitzat a les 12:40h
"Senyor Sánchez, retorni a l'esperit de la moció de censura. Només amb aquest esperit podrà governar", ha etzibat el portaveu del PDECat, Carles Campuzano, al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la seva intervenció al ple monogràfic sobre Catalunya d'aquest dimecres. Si no ho fa, l'ha avisat, "entregarà a la dreta l'hegemonia política d'Espanya". 

Aquest és l'avís que ha realitzat el PDECat -encara amb senyal de mà estesa al PSOE-, recordant a Sánchez que la moció de censura a Mariano Rajoy va ser possible "perquè el discurs dels socialistes va reconèixer les raons de fons que expliquen el conflicte a Catalunya". Aquestes, ha insistit Campuzano, eren el reconeixement del poble català i la justícia. Però avui, ha lamentat, això ha canviat, i el missatge que el PSOE envia als catalans és que els quasi tres milions de persones que van defensar el referèndum "estan enganyats, són tontos o estan manipulats". 

L'experiència de l'executiu de Rajoy va ser "molt clara", ha considerat, i el missatge és que "no es pot governar Espanya ignorant les demandes de Catalunya, ni es pot governar Espanya contra Catalunya". I qui ho fa d'aquesta manera, ha recordat, està "abocat a perdre". Per tant, li ha demanat que "tingui coratge, valor i intel·ligència política per canalitzar les demandes que planteja la societat catalana" i que passen, amb caràcter majoritari, per un referèndum acordat. 

En aquest sentit, ha vinculat "la victòria política de Vox" a Andalusia amb el canvi d'actitud del govern espanyol, i ha instat el seu president a defensar, per sobre de tot, la democràcia: "El cost que ha pagat Espanya per defensar la seva unitat és la degradació dels seus drets, amb presons injustes i delictes que no existeixen". Segons Campuzano, que també ha recordat que hi ha presos polítics en vaga de fam, això hauria de generar "estupor". "El preu que s'està pagant per mantenir la unitat és degradar", ha sentenciat. 

En un clar missatge a Pablo Casado i Albert Rivera, líders del PP i Ciutadans, també els ha demanat un canvi d'actitud: "No ens demonitzin i no ens tractin com a enemics. Som els seus adversaris polítics, no els enemics, i han d'aspirar vèncer-nos a les urnes". En aquest punt, Campuzano els ha reclamat que abandonin "l'actitud autoritària" perquè, precisament és aquesta, ha dit, la que ha permès que "el càncer hagi arribat a Espanya", en una clara referència a Vox. 

Sobre el Brèxit, el portaveu del PDECat ha assegurat que els "preocupa" perquè Europa és la "pàtria de destí" de molts catalans.