Tardà avisa Sánchez que la «no negociació serà la seva tomba política»

ERC manté la mà estesa al president espanyol per arribar a un pacte que no exclogui ningú: "Encara som a temps"

Joan Tardà i Gabriel Rufián, al Congrés dels Diputats
Joan Tardà i Gabriel Rufián, al Congrés dels Diputats | ACN
12 de desembre del 2018
Actualitzat a les 14:34h
El discurs de Pedro Sánchez no ha estat especialment agradable per a l'independentisme. Tot i això, ERC ha expressat la seva voluntat de seguir mantenint la mà estesa. Ho ha fet, però, amb una contundent advertència al president espanyol: "La no negociació serà la seva tomba política". Així ho ha expressat un Joan Tardà que ha resumit en una dicotomia la situació del govern del PSOE. Té, ha dit, dues opcions: o afrontar una negociació que serà llarga i complexa, o apostar per una via autoritària que abocarà l'independentisme a la "desobediència" i que obrirà les portes del govern d'Espanya al "feixisme".

"Mantenim la mà estesa, ha d'escollir entre ser un estadista o deixar-se arrossegar per la dreta, entre protagonitzar la història o ser-ne un figurant. Encara som a temps", ha dit Tardà mirant directament als ulls del president del govern espanyol. Els republicans han lamentat la falta de proposta del PSOE per resoldre el conflicte amb Catalunya i que siguin "actius en la repressió i passius en la solució", un fet que l'únic que provoca és l'augment d'una catalanofòbia convertida en el "major signe d'identitat del patriotisme espanyol".

Tardà ha lamentat que no es posi sobre la taula una proposta que no es basi en el "155, pals, repressió i presó". En aquest sentit, en un moment en què Sánchez ha deixat clar que actuarà amb mà "ferma" si es produeix una "deixadesa de funcions" i els Mossos no actuen davant les accions dels CDR, el portaveu republicà ha acusat el govern espanyol de voler "convertir un procés cívic en un problema d'ordre públic". 

El judici "de la vergonya"

El conflicte, ha insistit el dirigent d'ERC, és molt més profund. Va, ha dit, de respectar allò que volen els catalans: "Catalunya serà independent si ho volen els catalans i no ho serà si ni volen". La solució passa, ha insistit, per un acord en què s'hi reconeguin tant els independentistes com els no independentistes. No es pot excloure, ha insistit, cap d'aquestes dues realitats. 

Tardà també ha advertit que el judici contra l'1-O serà el "judici de la vergonya", un "desastre nacional" que té com a mòbil el mateix que tots els tràgics episodis que ha viscut Espanya al llarg de la seva història: "La corrupció". El dirigent republicà ha recordat, en aquest sentit, que no s'entén un judici d'aquestes característiques, on uns dirigents seran injustament acusats de rebel·lió i sedició, es produeixi en una societat democràtica. Si això passa, ha dit, és per la "pervivència d'un franqusime" que ha viscut latent i que ara ressorgeix i es veu legitimat a través de Vox. Si de debò s'hagués "trencat" amb el franquisme, ha subratllat, ni els jutges del Constitucional haurien escapçat un Estatut que havia estat rubricat pels catalans i hi hauria separació de poders i no "repartiment de poders". 

El referèndum "serà inevitable"

Si bé Sánchez ha instat els independentistes a abandonar explícitament la unilateralitat, Tardà ha replicat que l'"única unilateralitat" que hi ha en aquests moments és la de "no acceptar que hi ha una immensa majoria" que estan d'acord amb la celebració d'un referèndum en el qual totes les opcions s'hi sentin representades. El dirigent republicà ha argumentat que amb repressió i penes de presó, a la proclama de llibertat i autodeterminació se sumarà la reivindicació de l'amnistia i que precisament en aquest context l'independentisme ho tindrà "més fàcil perquè es construeixi la majoria" social que ara no té. "El referèndum serà inevitable", ha sentenciat.