Iglesias demana a Sánchez que no «incendiï» Catalunya com volen PP i Cs

El líder de Podem insta els diputats de l'oposició a reconèixer públicament "l'excepcionalitat indecent" de tenir presos polítics tal i com fan en privat

El líder de Podem, Pablo Iglesias, aquest dimecres al Congrés
El líder de Podem, Pablo Iglesias, aquest dimecres al Congrés | ACN
12 de desembre del 2018
Actualitzat a les 14:25h
El discurs de Pedro Sánchez ha estat dur. Sense mesures concretes però amb l'anunci de "mà ferma" contra Catalunya. Amb aquesta prèvia, el líder de Podem, Pablo Iglesias, ha demanat al president del govern espanyol que, per molt pressionat que estigui per PP i Ciutadans, "no incendiï Catalunya". Fer-ho, ha advertit, no és bo ni per als catalans ni per als espanyols, que necessiten "patriotisme, però patriotisme per arribar a final de mes". En paral·lel, Iglesias ha demanat al president Quim Torra que "respiri abans de parlar" i apel·lar a vies violentes que "cap independentista vol". 

La diagnosi del líder de Podem és que la situació entre Catalunya i Espanya està en aquests moments en un "context d'inflamació". Per la deriva atiada per líders de l'extrema dreta i José María Aznar i la consigna de l'a por ellos, però també perquè des de l'independentisme hi ha dirigents, com Torra, als quals "se'ls escalfa la boca". Amb tot, Iglesias ha demanat que es reconegui l'"excepcionalitat indecent" de tenir presos polítics. De fet, ha assegurat mirant tant a la bancada del PSOE com del PP que hi ha "molts que ho reconeixen". "Tan debò tinguin la valentia de reconèixer-ho en públic", ha demanat.

El model del cafè per a tothom, "esgotat"

Tot i que el ple és monogràfic sobre Catalunya, Sánchez no ha fet cap referència a cap proposta per resoldre el conflicte territorial. En aquest sentit, Iglesias ha insistit que Espanya ha de ser plurinacional i que, com va dir-li el lehendakari Íñigo Urkullu, arribar a un bon acord "mai és satisfactori per a ningú".

El model de cafè per a tothom, ha insistit Iglesias, està "esgotat" i, segons el líder de Podem, el que cal és construir "un nou horitzó de país" a partir de l'aliança que es va forjar en la moció de censura, és a dir, comptant amb els partits independentistes que "legítimament governen Catalunya". Els pressupostos generals de l'Estat, ha dit, poden ser un bon punt de partida per apuntalar aquesta majoria. "No pot ser que els defensem més nosaltres que vostès", ha sentenciat. De fet, la portaveu dels comuns, Lucía Martín, ha reivindicat que les mesures socials que contemplen els comptes s'han incorporat gràcies al seu espai polític i no perquè el PSOE les inclogués de partida. 

Iglesias ha demanat assumir amb "esperit constructiu" i amb diàleg una situació en la qual s'han de tenir en compte els "sentiment" d'una societat catalana que és àmpliament plural. "Parlem", ha demanat en català en acabar el seu discurs. 

Després d'haver escoltat els discursos dels portaveus d'ERC i del PDECat, Joan Tardà i Carles Campuzano, Iglesias ha agraït als independentistes que hagin dit coses que "són difícils" per a ells i els ha instat a seguir "treballant junts".