Sánchez equipara les «mentides» del Brexit amb les del procés català i promet mà «ferma»

El president del govern espanyol assegura que la resposta serà "contundent" si s'incompleix la llei a Catalunya

Pedro Sánchez, aquest dimecres al Congrés
Pedro Sánchez, aquest dimecres al Congrés | @PSOE
12 de desembre del 2018
Actualitzat a les 16:48h
"Tot allò que se situï fora de la Constitució i de l'Estatut comptarà amb la resposta ferma, però serena, proporcional i contundent de l'estat social i de dret". Aquesta és l'advertència que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha llançat mirant al Palau de la Generalitat. Tal i com havia avançat NacióDigital, ha entonat un discurs dur per deixar clar que no li tremolarà el pols si detecta "deixadesa de funcions" per part del Govern si els Mossos no garanteixen l'ordre públic.

El president socialista ha fet un paral·lelisme entre les "mentides" i la "divisió" atiada pel Brexit amb els arguments de l'independentisme. Sánchez ha arrencat la seva intervenció en el ple monogràfic sobre Catalunya amb la comparació entre l'independentisme i el procés de sortida del Regne Unit de la Unió Europea, una analogia que ha estat el fil conductor de tota la seva intervenció. "L'independentisme ha seguit el mateix patró que el Brexit per dividir la societat", ha etzibat el president, que ha subratllat les "trampes" discursives que, sota el seu criteri, s'han emprat en els dos moviments. Justament per combatre'ls cal, sota el seu criteri, "enfortir els projectes comuns", tant el d'Europa com el d'Espanya, que ha estat "impugnat" per l'independentisme. 

"Tot allò que se situï fora de la Constitució i de l'Estatut comptarà amb la resposta ferma, però serena, proporcional i contundent de l'estat social i de dret"

El president del govern espanyol no s'ha estalviat uns quants dards al president de la Generalitat, Quim Torra, després que aquest hagi apel·lat a la via eslovena. "L'independentisme soscava el projecte col·lectiu d'Espanya. Hem escoltat una retòrica inflamatòria inacceptable, missatges gruixuts combinats amb deixadesa de funcions que no és admissible per al govern d'Espanya", ha etzibat. Sánchez no s'ha quedat aquí i ha afegit que reivindicar la via kosovar o eslovena "denota desconeixement de la història", a més d'una "manipulació inacceptable i desesperació de qui no té arguments" per sostenir el seu posicionament polític.  

Sánchez no ha complert amb les expectatives del PP i de Ciutadans i no ha anunciat la intervenció dels Mossos d'Esquadra, però sí que s'ha referit als capítols "injustificables" i la "inacció" davant dels talls d'autopistes protagonitzats pels CDR. En aquest sentit, ha recordat que si el cos policial català no intervé i, per tant, si el Govern "no compleix amb les seves obligacions", seran agents espanyols els que es desplaçaran a Catalunya per garantir la seguretat i l'ordre públic. És un clar missatge amb la mirada posada en el 21 de desembre. Sánchez ha confirmar que el consell de ministres es reunirà a Barcelona malgrat "les amenaces dels elements radicals de l'independentisme". En aquesta reunió del govern espanyol a la capital catalana, que se celebrarà en la Casa Llotja de Mar, s'aprovarà la pujada del salari mínim a 900 euros. 

"S'han inflat suposats avantatges de la independència i s'ha ocultat el patiment dels catalans"

De fet, el president ha tornat a demanar a Catalunya que aprovi uns pressupostos que contenen mesures socials que beneficiarien els catalans. S'ha esmerçat en enumerar les "mentides" i "falsedats" dels independentistes, com ara "l'espoli imaginari" de 16.000 milions d'euros, el suposat reconeixement que farien països europeus de Catalunya després de la declaració d'independència o la premissa que deia que s'aniria de la "llei a la llei". "S'han inflat suposats avantatges de la independència i s'ha ocultat el patiment dels catalans", ha lamentat. La independència, ha dit Sánchez, suposaria en realitat una caiguda del PIB a Catalunya, una taxa de desocupació per sobre del 30% i la "fallida" de la seguretat social. En definitiva, l'"emprobriment" de la ciutadania", fet pel qual es tracta d'un moviment que va "en contra de la història".

Un referèndum per "partir en dos la societat"

Sánchez tampoc ha detallat cap proposta concreta sobre el conflicte amb Catalunya. Ni ha parlat de reforma estatutària ni de millora de l'autogovern. Sí que ha desacreditat la reivindicació del referèndum: "Res millor que un referèndum per aconseguir l'objectiu de partir en dos una societat". 

L'única part mínimament amable del discurs de Sánchez ha arribat al final, quan ha insistit que la solució per a Catalunya requereix "temps, diàleg i lleialtat". Un diàleg que passa primer, ha dit, amb un acord entre catalans en el qual s'hi reconeguin els "no nacionalistes". El president espanyol ha mirat directament al PP i a Ciutadans quan ha reclamat "lleialtat" a l'oposició per apostar per aquesta via i no per la de l'enfrontament. "Defensarem l'autogovern davant d'aquells que s'apunten a una retòrica recentralitzadora", ha insistit Sánchez, que ha afegit que enfortir el projecte comú d'Espanya passa per articular un projecte de regeneració que permeti modernitzar la seva economia. 

 

Discurs de Pedro Sánchez al ple monogràfic sobre Catalunya al Congrés by naciodigital on Scribd