Lleida reclama com a propi el patrimoni de Sixena i fa pagar a Larrosa la pèrdua de les obres

Desenes de persones s'han reunit al Museu de Lleida en una catàrsi col·lectiva un any després de l'operatiu policial que va acabar amb l'art a l'Aragó

Larrosa, Torra i Giralt, abans de l'acte al museu.
Larrosa, Torra i Giralt, abans de l'acte al museu. | ACN
11 de desembre del 2018
Actualitzat el 12 de desembre a les 7:58h
Els lleidatans no han oblidat l'operatiu policial que fa un any es va desplegar a les portes del Museu de Lleida pe traslladar les obres de Sixena, i han recordat els fets en una catarsi col·lectiva a l'equipament lleidatà. Desenes de ciutadans s'han aplegat al museu per reivindicar el patrimoni i, de passada, carregar els neulers contra l'alcalde de la ciutat, Fèlix Larrosa, que ha rebut la seva primera gran escridassada d'ençà que es va convertir en Paer en cap l'any passat.

Els lleidatans no han oblidat que els socialistes van donar suport a l'article 155 que va servir per desencallar el litigi a favor d'Aragó, i li han recordat aquest fet en forma de crits i xiulets i amb clams a favor de la llibertat de Catalunya. El batlle ha intentat fer una defensa del patrimoni, però la bronca ha eclipsat el seu discurs mentre el director del Museu de Lleida, Josep Giralt, es posava la mà al front i esbufegava mirant enlaire tot fent un gest com si lamentés l'infortuni de trobar-se sovint en cridòries i crits a l'equipament que dirigeix. 

Giralt ha fet un discurs poc polític i molt humà, i ha recordat el personal que aquell 11 de desembre del 2017 va "acollir" els policies armats i els tècnic d'Aragó que arribaven a la capital del Segrià per endur-se les obres de Sixena en un operatiu que ha estat recollit en un llibre escrit per la periodista i treballadora de l'equipament, Marga del Campo, "Operació trasllat". Del Campo ha esbossat alguns dels fets que van passar portes endins aquell dia, com ara la discussió entre catalans i aragonesos sobre la direcció de les tasques d'embalatge de les 44 obres, les provocacions que van rebre o l'aparició dels policies espanyols la matinada de l'11 de desembre. Aquell dia, Quim Torra va veure el trasllat des de fora, com un manifestant més. 

Avui, al Museu, el president de la Generalitat ha recordat la jornada assegurant que va ser un "episodi més d'una operació més gran a nivell d'Estat per anar desvertebrant la societat catalana i els seus anhels democràtics i pacífics de llibertat". Torra ha posat com a exemple Lleida en el camí cap a una República digna d'una acció com la defensa que Lleida va fer del patrimoni, ha dit, i de l'estima cap a la cultura que es va fer davant del Museu fa un any. El president ha estat rebut amb clams i ha marxat saludant, just a l'inrevés que Larrosa, que no ha trigat ni cinc minuts a sortir del Museu acompanyat del seu equip.