El Col·legi d'Advocats celebra «40 anys de democràcia» a porta tancada

La junta de la degana Maria Eugènia Gay ha blindat la seu per impedir que entressin periodistes a un acte sobre la Constitució amb Alfonso Guerra i Rafael Arias Salgado

La seu del Col·legi d'Advocats de Barcelona.
La seu del Col·legi d'Advocats de Barcelona. | Europa Press
11 de desembre del 2018
Actualitzat el 12 de desembre a les 7:30h
L'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB), que dirigeix la degana Maria Eugènia Gay, ha imposat un blindatge absolut de l'edifici per impedir que res incomodés els ponents de l'acte "la Constitució. 40 anys de democràcia", que presidia ella, amb la participació de l'exdegà Eugeni Gay -pare de la degana-, l'exvicepresident socialista Alfonso Guerra i l'exministre d'UCD Rafael Arias Salgado, fill d'un destacat exministre de Franco. Han moderat l'acte Teresa Freixes, coneguda jurista unionista, i Josep Maria Castellà, membre del Club Tocqueville, d'ideologia conservadora i organitzador de l'encontre acollit per l'ICAB.

Quan es va conèixer que el Col·legi acolliria aquest acte, amb la presència destacada de dos polítics com Guerra i Arias Salgado, que van donar suport entusiasta a l'aplicació de l'article 155, es van desfermar moltes crítiques en un sector de la institució. Per això, la junta de govern va optar per establir un control ferri sobre l'acte. Membres de l'ICAB han explicat a NacióDigital que des del govern de la casa s'ha fet un gran esforç per assegurar que entre els assistents no es "colés" gent crítica. "Ha estat una censura total i una vergonya", segons un advocat.

Aquest vespre, els periodistes s'han trobat amb la sorpresa que se'ls ha impedit l'accés a l'acte. L'excusa ha estat que "els ponents no han donat la seva autorització" i que "la sala està plena". Molts dels qui arribaven no donaven crèdit al fet que un acte d'aquestes característiques, de celebració dels 40 anys de Constitució, s'hagués de fer a porta tancada. "Això és propi dels anys 73 o 74", ha sentenciat un veterà periodista.

Fins i tot el personal de la casa ha impedit que algun periodista gravés l'entrada de Guerra, Arias Salgado i Gay cap a la sala d'actes. Mentrestant, anaven arribant els qui sí que podien entrar: el candidat Manuel Valls, dirigents polítics com Jordi Cañas i Alejandro Fernández, l'escriptor Valentí Puig, o històrics del PSC com Josep Maria Sala i Anna Balletbó.

A l'exterior, el públic convocat pels CDR que es concentra cada tarda davant de la seu de la delegació del govern espanyol en solidaritat amb la vaga de fam dels presos s'ha confós avui amb un grup de membres de l'ICAB que protestaven per l'acte col·legial. Un moment especial s'ha donat quan han sortit de l'ICAB una trentena d'advocats que, en senyal de protesta, s'han aixecat i han abandonat la sala en el moment en què es disposava a parlar Alfonso Guerra.  En el moment de sortir al carrer, han estat rebuts amb aplaudiments pels concentrats, amb crits de "Fora, fora la injustícia espanyola", "Fora feixistes del Col·legi!" i "Degana, dimissió!".

Alguns advocats comentaven amb ironia el control que, segons ells, manté la família Gay de l'ICAB. Però per damunt de tot, planava el sentiment expressat per un dels assistents quan deia que "diu molt de la situació en què ens trobem que un acte sobre els 40 anys de Constitució s'hagi de fer d'esquena a la premsa i amb un control tan rígid dels assistents". No sabem si Montesquieu ha mort, com va sentenciar un dia Alfonso Guerra, però el que sembla segur és que l'ICAB ha passat per moments millors.