Aragonès exposa a Calvo el compromís del Govern amb el «legítim» exercici de drets fonamentals

El vicepresident, en una carta, assegura que "en cap moment" s'han deixat d'exercir les obligacions de seguretat que corresponen als Mossos

Carmen Calvo i Pere Aragonès, en una imatge d'arxiu
Carmen Calvo i Pere Aragonès, en una imatge d'arxiu | Europa Press
11 de desembre del 2018
Actualitzat a les 19:47h
El vicepresident Pere Aragonès ha enviat aquest dimarts a la tarda una carta a la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, en la qual indica que el Govern "manté el seu compromís més ferm amb la salvaguarda de la seguretat ciutadana, el respecte a l'ordre públic i el legítim exercici dels drets fonamentals per part de tots els ciutadans. És la resposta escrita a les acusacions -també per escrit- de presumta "inacció" dels Mossos en les mobilitzacions dels últims dies.

El Govern, diu Aragonès, mostra "preocupació" pels fets del cap de setmana, però nega que això comporti una "deixadesa de funcions", ni tampoc cap "incompliment" de l'ordenament jurídic vigent per part de l'executiu o dels Mossos.
 

Carta de resposta del vicepresident Pere Aragonès a Carmen Calvo by naciodigital on Scribd



Buch recorda el 155

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha respost la carta del ministre Fernando Grande-Marlaska en la qual es denunciava la "deixadesa de funcions" dels Mossos durant les mobilitzacions dels comitès de defensa de la República (CDR) durant el cap de setmana. "No compartim en absolut la consideració que els professionals de la policia de la Generalitat o les autoritats del sistema policial a Catalunya poguessin incórrer en la presumpta inacció a la qual fa referència", sosté.

Segons explica el conseller a la carta, a la qual ha tingut accés NacióDigital, els Mossos van garantir "en tot moment" la seguretat ciutadana a les comarques del país, establint en les actuacions "l'equilibri necessari entre l'exercici lliure dels drets i les llibertats de la ciutadania i el màxim respecte als drets fonamentals de reunió i manifestació i llibertat d'expressió, vetllant per evitar i impedir alteracions d'ordre públic".

Buch també fa referència a les actuacions de la policia catalana quan els CDR van mobilitzar-se durant la Setmana Santa de l'any passat. "Cal recordar que els mateixos protocols policials van ser aplicats el mes de març de 2018 davant d'episodis anàlogs en autopistes catalanes, quan la policia de la Generalitat es trobava sota la dependència del ministeri de l'Interior", destaca el conseller.

La resposta de Calvet

Qui també ha enviat una carta en direcció al ministre corresponent és Damià Calvet, conseller de Territori i Sostenibilitat. "Compartim la preocupació pels fets ocorreguts el cap de setmana passat a les autopistes AP-7 i AP-2, i lamenten els trastorns que s'hagin progut produir", recalca en el primer paràgraf. En tot cas, però, deixa clar que "en cap cas" hi ha hagut una actuació "incorrecta" dels Mossos d'Esquadra.

Calvet es va posar en contacte amb les empreses concessionàries -així ho detalla a la carta- i manté el "compromís" amb el "bon funcionament de les infraestructures". També reitera aquest compromís amb el "respecte a l'ordre públic" i al "legítim exercici dels drets fonamentals per part de tots els ciutadans, en el marc de l'ordenament jurídic vigent, i per això està plenament obert al diàleg i la col·laboració" amb l'Estat.
 

Carta de resposta de Miquel Buch a Grande-Marlaska by naciodigital on Scribd