VÍDEOS Centenars de persones protesten a les portes de l'ICAB contra l'acte sobre la Constitució

El Col·legi d'Advocats de Barcelona acull l'esdeveniment "La Constitució, 40 anys de democràcia" i no hi deixa entrar la premsa

11 de desembre del 2018
Actualitzat a les 20:16h
Més d'un centenar de persones s'han concentrat aquest dimarts al vespre davant de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB), on s'hi celebra l'acte "La Constitució, 40 anys de democràcia", i han clamat la llibertat dels presos polítics amb pancartes i crits. L'ICAB ha blindat la seva seu i ha impedit l'accés dels mitjans a l'esdeveniment, que compta amb l'exvicepresident socialista Alfonso Guerra i l'exministre d'UCD Rafael Arias Salgado, fill d'un exministre de Franco.
 
L'ICAB celebra aquest vespre els 40 anys de Constitució espanyola, amb un acte presidit per la seva degana, Maria Eugènia Gay, sota el títol "La Constitució, 40 anys de democràcia", amb la participació de Guerra, Arias Salgado i l'exdegà i exvicepresident del Tribunal Constitucional, Eugeni Gay Montalvo.
 

La institució ha blindat l'accés a la seu i ha impedit l'accés dels mitjans, però sí que hi han pogut entrar alguns polítics unionistes, com Jordi Cañas, Josep María Sala i Manuel Valls. L'ICAB ha argumentat que els ponents no han autoritzat que hi entrés la premsa, a la qual també se li ha impedit fotografiar i agafar imatges del vestíbul. La catedràtica de la UAB Teresa Freixes i Josep Maria Castellà, vicepresident del Club Tocqueville, entitat de línia conservadora i antisobiranista, fan de moderadors. 
 
 

L'acte ha desfermat fortes crítiques en el si de la institució. Hi ha qui assegura que això explica que s'organitzés ahir una jornada sobre els 40 anys de Constitució i 70 de la Declaració de Drets Humans, amb Mercè Barceló, Gemma Calvet, August Gil Matamala i Joan Queralt, que va tenir un to crític amb la situació política i amb l'actuació de l'estat a Catalunya.
 
Els Mossos no deixen entrar ningú a l'ICAB. La gent crida "El vostre conseller és a la presó", "fora els Borbons", "obriu les presons" i "llibertat presos polítics". Una trentena de col·legiats ha abandonat la sala d'acord de la institució, just quan començava a parlar Guerra.
La gent ha cridat "Fora feixistes del Col·legi" quan han sortit els lletrats que abandonen l'acte en protesta per la presència de Guerra i Arias Salgado. La gent de fora els ha aplaudit
cridant "Fora la justícia espanyola" i "Degana dimissió".