El PSC espera de Sánchez una proposta per millorar l'autogovern de Catalunya

Els socialistes demanen a la resta de partits fugir de les "inflamacions verbals" mentre els comuns exigeixen "valentia" al govern espanyol

11 de desembre del 2018
Actualitzat a les 14:44h
La portaveu parlamentària del PSC, Eva Granados, en roda de premsa al Parlament
La portaveu parlamentària del PSC, Eva Granados, en roda de premsa al Parlament | @socialistes_cat
El PSC espera que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, desgrani aquest dimecres al Congrés una proposta per millorar l'autogovern de Catalunya. Així ho ha explicat la portaveu parlamentària dels socialistes catalans, Eva Granados, que demana a tots els grups que fugin de les "declaracions irresponsables" i les "inflamacions verbals" i s'avinguin a parlar de "matisos" i de "propostes concretes".

Granados ha argumentat que els socialistes no estan "ni per la independència ni per les vies eslovenes" ni tampoc pel 155, tot i que en les darreres hores les declaracions de la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, han generat un debat sobre si hi ha intenció o no d'una nova intervenció de l'autogovern de Catalunya. Amb tot, la portaveu del PSC ha demanat al Govern de Torra que "s'assereni i es tranquil·litzi" i que no es dediqui a "donar ales als CDR", sinó a "garantir la convivència". Que el consell de ministres es reuneixi a Catalunya el dia 21, ha dit, ha de ser considerat "una bona notícia".

En aquest sentit, els socialistes catalans lamenten que la mesa del Parlament hagi tombat la seva petició perquè el president Torra comparegués per explicar en seu parlamentària la seva referència a la via eslovena. "Quan abans es rectifiquin aquestes declaracions, millor", ha sentenciat Granados.

Els comuns demanen a ERC que faci valer el seu pes al Govern

Els comuns, per la seva banda, han demanat a ERC que faci servir el "seu pes al Govern" per encarrilar-lo per la via del diàleg. La portaveu de Catalunya en Comú Podem, Susanna Segovia, ha assegurat que en aquests moments el Govern de Torra està "al límit del col·lapse" i "desorientat" mentre no dona respostes als col·lectius que es manifesten en contra de les retallades que no s'han revertit en els darrers anys. 

A mateix temps, els comuns demanen també "valentia" a Pedro Sánchez. La sessió de demà al Congrés, ha dit Segovia, és un "bon moment" per emancipar-se de les acusacions de Vox, PP i Ciutadans, apostar per reforçar la majoria que va sumar per fer fora Mariano Rajoy de la Moncloa i allunyar "suspicàcies" sobre un nou 155. En aquest sentit, han instat un cop més l'executiu espanyol a moure fitxa perquè el consell de ministres que pretén celebrar el dia 21 a Barcelona "sigui més que una foto".