Els treballadors d’emergències socials de Barcelona denuncien una situació de «precarietat»

La Comissió de Drets Socials de l'Ajuntament demana al govern municipal que garanteixi la cobertura del servei i que s'apugi un 25% el salari del la plantilla

Els treballadors del CUESB han protestat aquest dimarts a la Comissió de Drets Socials
Els treballadors del CUESB han protestat aquest dimarts a la Comissió de Drets Socials | Andreu Merino
11 de desembre del 2018
Actualitzat a les 12:50h
La Comissió de Drets Socials de l'Ajuntament de Barcelona s'ha fet ressò de les demandes dels treballadors del Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB), que denuncien una situació de "precarietat". El servei està externalitzat i l'últim concurs per adjudicar-lo va quedar desert. Actualment, l'empresa Progess el gestiona a través d'una pròrroga forçosa.

El CUESB ofereix un servei d´atenció psicosocial permanent i compta amb una plantilla de psicòlegs, treballadors socials i tècnics especialitzats en l'atenció en crisi. 

La plantilla recorda que fa 10 anys que les seves condicions laborals  considera que la seva actual situació és "incerta" i aquest dimarts la comissió ha demanat al govern municipal que garanteixi la cobertura del servei i faci possible un increment del 25% del salari de la plantilla.

D'una banda, el grup municipal del PSC ha presentat una proposta per garantir un servei adequat a les "necessitats actuals de risc social a la ciutat". Els socialistes també han demanat un nou plec de condicions que permeti una dotació econòmica "suficient" per als treballadors. La regidora Carmen Andrés ha acusat l'executiu d'Ada Colau de "generar unes expectatives a les quals ha de donar resposta". La proposta dels socialistes ha estat aprovada per unanimitat.

Avançar cap a la municipalització

Per la seva banda, la CUP ha presentat una altra proposta en què quantifica aquesta dotació econòmica en un augment del 25% dels salaris, a banda de demanar un nou plec de condicions que tingui en compte les reclamacions dels treballadors. A més, la regidora Eulàlia Reguant ha reivindicat la municipalització del servei com la millor eina per vetllar pels drets de la plantilla. La proposta ha estat aprovada per tots els grups menys Barcelona en Comú i el PP, que s'han abstingut.

El comitè d'empresa del CUESB, integrat per 16 representants de CCOO i un d'UGT, ha estat present a la comissió i valora positivament l'aprovació de les dues propostes. Mohamed Chair és un dels portaveus del comitè i considera que les demandes exigides al govern municipal són "de mínims" i demana que l'executiu treballi per municipalitzar el servei.

La tinent d'alcaldia de Drets Socials, Laia Otiz, ha entomat les crítiques a la gestió municipal recordant que l'Ajuntament no té competències per determinar un sou concret en el plec de condicions del servei i defensant que el darrer plec presentat ja plantejava un increment d'1,1 milió d'euros en el cost del contracte, a més d'una reducció d'hores, un increment de treballadors i un ascens dels plusos entre el 10 i el 14%.

Ortiz ha recordat que actualment hi ha en marxa la negociació del conveni estatal d'acció i intervenció social i s'ha compromès a tenir llest el nou plec entre el 31 de desembre i el 15 de gener. Pel que fa a la possibilitat de municipalitzar el CUESB, la tinent d'alcaldia ha assegurat que el govern municipal "camina cap a aquest horitzó".



 
Arxivat a