El Govern situa la cultura com un «dret social» en un pla específic de legislatura

La consellera Laura Borràs interpel·la l'Estat i les seves institucions per fer créixer un sector que ja compta amb més de 36.000 empreses

Reunió del Govern de l'11 de desembre del 2018
Reunió del Govern de l'11 de desembre del 2018 | Govern
11 de desembre del 2018
Actualitzat a les 14:04h
La consellera de Cultura, Laura Borràs, ha protagonitzat aquest dimarts un acte al Saló de Sant Jordi en el qual ha detallat les línies estratègiques del Departament de cara a aquesta legislatura. Acompanyada del president de la Generalitat, Quim Torra, Borràs ha desgranat la feina que es farà i ha situat la cultura com un "dret social". Ha anunciat acords futurs amb diversos actors i ha aprofundit en les xifres del sector.  L'acte s'ha celebrat després d'una reunió de Govern específica sobre l'àmbut cultural.

"Finalment podem oferir una imatge de conjunt en accions de cultura", ha indicat Borràs, després dels sis acords de Govern que s'han aprovat aquest dimarts. "La cultura la reclamem com un dret social, i com a dret cultural en expressió de la dignitat humana. I per això interpel·lem a l'Estat i a les seves institucions", ha recalcat. D'aquí poques setmanes hi haurà un acord amb les diputacions en clau cultural. Hi haurà reunions amb entitats socials i també amb el sector privat, inclosos els emprenedors.

Les xifres del sector

Segons ha detallat Borràs, a Catalunya hi ha 36.596 empreses culturals, un 33,4% de l'Estat, que facturen un total de 1.140 milions d'euros. El sector del llibre, en concret,, representa el 51% de tot el mercat estatal. La cultura, en global, ocupa 168.700 persones, xifra que suposa un 5,2% del total dels catalans que treballen.
 
La consellera ha volgut recalcar que els museus catalans tenen ja 22,9 milions de visitants, i que les visites anuals amb entrada a l'obra d'Antoni Gaudí sumen 10,3 milions de persones, més que el Louvre de París o bé el British Museum de Londres. "Les bases estan posades", ha reflexionat Borràs.

A Catalunya hi ha 4.425 equipaments culturals, amb 940 biblioteques, 641 espais d'arts escèniques, 595 museus i 184 cinemes. Ja hi ha 2.420 béns de patrimoni immoble. "La política és un element clau en la política de regeneració de barris. És un pulmó que ajuda a respirar", ha assenyalat la consellera de Cultura.