Objectiu independentista el 21-D: que el carrer bulli sense caos

El Govern reclama una protesta unitària i pacífica davant la multitud de convocatòries per mobilitzar-se contra la reunió del govern de Sánchez a Barcelona

Manifestació per demanar la llibertat de Sànchez i Cuixart
Manifestació per demanar la llibertat de Sànchez i Cuixart | Adrià Costa
10 de desembre del 2018
Actualitzat a les 21:52h
El 21 de desembre s'està convertint en una olla a pressió per al Govern de Quim Torra. Després dels incidents i càrregues policials a les mobilitzacions convocades pels CDR en aquests darrers dies i la polèmica oberta a l'entorn de l'actuació dels Mossos, el desig és compartit per Junts per Catalunya (JxCat) i ERC: just el dia en què el consell de ministres de Pedro Sánchez es reuneix a Barcelona es vol evitar un escenari de descontrol al carrer i la incòmoda situació d'ordenar una actuació policial subjecte de ser criticada o per laxa o per contundent. Davant la incertesa, el ministeri d'Interior explora reforçar la seguretat amb l'enviament de més agents, que podrien ser 400 segons informacions aparegudes en diversos mitjans.

Amb un govern del PSOE que per primera vegada ha esmentat el 155 i que demana al Govern explicacions per la "deixadesa de funcions" dels Mossos, els partits independentistes advoquen per una protesta pacífica i unitària per denunciar la inacció del govern espanyol a l'hora de fer una proposta política per resoldre el conflicte amb Catalunya. Però a 11 dies de la data -últim dia laborable del calendari abans de l'aturada nadalenca- cadascun dels diferents actors del sobiranisme civil està impulsant la seva pròpia agenda i unificar-les totes és una opció que veuen altament improbable. Sí aspiren a la coordinació, tenint present que aquesta serà difícil amb sectors dels CDR.

Diferents accions per fer bullir el carrer

L'estat de la situació a hores d'ara és el següent. Per una banda, els CDR han estat els primers en agitar una aturada de país en la qual inclouen talls de carreteres. L'ANC, per la seva banda, està encara debatent què fer. Sobre la taula tenen la possibilitat de promoure marxes lentes pel centre de Barcelona per promoure col·lapses de trànsit. Al seu torn, Òmnium ja ha anunciat la celebració d'un "consell de ministres popular" del qual encara està dissenyant els detalls de com es farà. A l'aire hi ha també la possibilitat de convocar una gran manifestació a la tarda que promou, especialment, l'esquerra independentista i que membres dels diferents actors plantegen organitzar de forma conjunta.

L'únic sindicat que per ara s'ha pronunciat sobre una eventual aturada és la Intersindical-CSC, que ha convocat una vaga general de dues hores el 21-D

L'únic sindicat que per ara s'ha pronunciat sobre una eventual aturada és la Intersindical, que ha convocat una vaga general de dues hores -de 12.30 a 14.30 hores- sota el paraigua de la reforma laboral del PP que el govern de Pedro Sánchez es nega a derogar i la reivindicació d'un salari mínim català de 1.200 euros mensuals, entre d'altres aspectes. 

La radiografia de la jornada del dia 21 és, a hores d'ara, la d'un divendres en què diferents fórmules de protestes faran bullir el carrer. Ja fa setmanes que dirigents de JxCat i ERC no dissimulen la preocupació i alerten que les accions d'"encaputxats" no formen part del model de mobilització que durant anys ha impulsat l'independentisme. És una advertència que ha llançat tant Carles Puigdemont des de l'exili com aquest mateix dilluns el president del Parlament, Roger Torrent, a les portes de Lledoners: "La República no es construeix amb caputxes i amb la cara tapada, sinó amb la cara descoberta i generant majories". Una clara al·lusió a les darreres protestes a Terrassa i a Girona. També des de la delegació del govern espanyol estan en alerta. "Ho seguim atenció", admeten.

La crida a la mobilització cívica, pacífica i "sense encaputxats"

Des del Govern veuen com una "provocació" la celebració del consell de ministres perquè pretén reunir-se a Barcelona sense cap oferta i sense acceptar la cimera entre executius proposada per Torra, però al mateix temps considera que la trobada s'ha de poder celebrar sense incidents. Les mobilitzacions, argumenten, estan "justificades" per expressar hostilitat i enuig, però en cap cas s'han de basar en incidents que posin en risc la trobada del govern de Sánchez. 

"Algunes mobilitzacions confluiran, d'altres no. La confluència de tots els actors és molt difícil", argumenten des d'Òmnium. I és que, quasi 15 mesos després del referèndum de l'1-O, l'independentisme civil expressa diferents fulls de ruta sobre el procés i també models de protesta diferents. Fonts de l'entitat presidida per Jordi Cuixart subratlla que el seu objectiu serà denunciar la "falta de voluntat política" del govern de Sánchez amb accions que "incomodin" però que en cap cas seran de "confrontació", sinó des del "pacifisme".

Evitar imatges de "caos"

També aquest és el tarannà que promou l'ANC, que aquesta vegada avisa que liderarà accions que vagin més enllà del simbolisme. En les darreres hores s'han intensificat els contactes entre les entitats per explorar una mínima coordinació, tot i que admeten que és possible que hi hagi accions que s'escapin de tota supervisió. Veus de les dues principals entitats expressen inquietud pel fet que es pugui transmetre certa imatge de "caos" que acabi repercutint sobre l'independentisme civil, però també sobre els partits i un Govern altament fràgil. 

El govern espanyol encara no ha revelat on es reunirà exactament el consell de ministres a Barcelona i opta per reforçar la seguretat

La contrarrellotge fins al dia 21 es preveu intensa. El govern espanyol encara no ha revelat on es reunirà el consell de ministres i opta per reforçar la seguretat mentre que les entitats hauran de perfilar les accions definitives. En paral·lel, la reunió de Pedro Sánchez i Quim Torra segueix en via morta, s'allarga la vaga de fam dels presos polítics i just el mateix dia 21 s'esgota el termini que l'ANC va donar al president de la Generalitat perquè expliqui com pensa implementar la República. Dies d'alt voltatge com a prèvia d'un 2019 que arrencarà amb un judici que el Govern situa com la gènesi de l'anomenat nou momentum.