Demanen a Colau que la plaça Antonio López es digui Idrissa Diallo encara que no hi hagi multiconsulta

Una trentena de col·lectius recorden als grups municipals que 15.000 veïns van avalar el canvi de nom de la plaça

Moment de retirada de l'estàtua a la plaça Antonio López a Barcelona
Moment de retirada de l'estàtua a la plaça Antonio López a Barcelona | ACN
Redacció
10 de desembre del 2018
Actualitzat a les 17:38h
Una trentena de col·lectius han reclamat aquest dilluns a tots els grups municipals de l'Ajuntament de Barcelona, especialment a Barcelona en Comú, que canviïn el nom de la plaça Antonio López, ubicada al districte de Ciutat Vella, pel d'Idrissa Diallo. El canvi de nomenclàtor havia de ser una de les preguntes de la multiconsulta impulsada pel govern municipal, que l'oposició va tombar a l'abril.

Posteriorment el ple municipal va aprovar un recurs administratiu que farà possible celebrar la multiconsulta a finals del 2019 o a principis del 2020, si hi ha voluntat política per fer-ho.

Tot i això, els col·lectius Metromuster, Tanquem els CIE, SOS Racisme, la PAH o Unitat Contra el Feixisme i el Racisme, entre altres, no volen esperar al següent mandat. En aquest sentit, reclamen que l'Ajuntament elimini el nom de l'esclavista i bategi la plaça amb el nom del jove guineà mort el 2012 al Centre d'Internament d'Estrangers de la Zona Franca, per causes que segons els col·lectius que impulsen la demanda no s'han investigat "en profunditat".

15.000 signatures de suport

D'altra banda, recorden que més de 15.000 veïns van avalar el canvi de nom de la plaça en la campanya de recollida de firmes i demanen al consistori que, un cop retirada l'estàtua, es tregui el pedestal que recorda la figura de López.

"Creiem que ha arribat l'hora de deixar d'associar les nostres vides amb les d'una persona que dedicava la seva activitat professional a vulnerar els drets més fonamentals de les persones", defensen els col·lectius en un comunicat fet públic aquest dilluns.

Pel que fa a Diallo, qualifiquen la seva mort d'"un cas més oblidat entre el de tants africans i africanes anònims que són i han estat víctimes de les polítiques colonials practicades pel nostre país des de fa segles". A més, demanen convertir el nom del jove guineà en "el símbol de les incomptables víctimes anònimes que fa segles que pateixen el racisme institucional".



 
Arxivat a