Els presos en vaga de fam reivindiquen la via no violenta de l'independentisme

Així ho ha detallat la periodista Pilar Calvo, portaveu de Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn, després de la polèmica per la defensa de Torra del camí eslovè

Els presos polítics de Lledoners
Els presos polítics de Lledoners | Cedida per Òmnium Cultural
10 de desembre del 2018
Actualitzat a les 17:12h
Pilar Calvo, portaveu dels presos en vaga de fam, s'ha reunit aquest dilluns al matí durant un parell d'hores amb ells al centre penitenciari de Lledoners. Li han demanat a la periodista que arrenqués dient que ja fa deu dies que Jordi Sànchez i Jordi Turull porten deu dies sense ingerir sòlids. Segueixen, això sí, l'actualitat política, marcada aquests dies per les crítiques a la via eslovena defensada per Quim Torra.

Segons Calvo, els presos en vaga de fam estan fent arribar el missatge per seguir amb la via "no violenta" en tot moment. De fet, segons la portaveu, la vaga de fam és la mesura més extrema de protesta no violenta per aconseguir un objectiu determinat, en aquest cas demanar rapidesa a la justícia espanyola per anar a l'europea.

Pèrdua de pes

Cada dia se'ls fa control del pes, de la tensió arterial i del sucre. Turull va començar la vaga amb 74,6 quilos i n'ha perdut cinc; Sànchez va encetar la protesta amb 74,4 quilos i n'ha perdut cinc. Josep Rull va arrencar amb 82 i n'ha perdut 3m2, i Joaquim Forn va iniciar la protesta amb 107 i n'ha perdut 7. És una persona "amb complexió més gran", i els serveis mèdics consideren normal aquesta pèrdua de pes major en els primers dies. La mitjana és de 400-600 grams per dia, en funció de cada cas. Cada cop els costa més dormir. Res fa pensar, això sí, en un ingrés a la infermeria.

"La vaga és deguda al bloqueig que el Tribunal Constitucional (TC) envers els nou recursos presentats", ha recordat Calvo, que ha defensat que els presos defensen els "drets fonamentals" d'ells mateixos i dels qui han de ser emparats pel TC. La periodista ha detallat la situació física dels quatre, que és "bona". "Segueixen fent feines comunitàries", ha apuntat. Són voluntàries per tal de tenir un dia més de vis a vis amb la família al mes. Turull i Josep Rull paren i desparen taula, i Sànchez i Joaquim Forn continuen també amb les seves assignacions.

Ajuda dels altres presos

Els altres presos que fan els mateixos treballs comunitaris "els estan ajudant". "Comenen a notar l'esgotament físic, no tenen la mateixa vitalitat a l'hora de fer les feines", ha relatat Calvo. Estan "dolguts" i "molt molestos" per algunes informacions que pretenen "pervertir la veracitat de la vaga de fam". Estan prenent entre un litre i mig i tres d'aigua al dia, amb sals minerals i glucosa -en el cas puntul de Turull-, i Forn ha requerit injeccions de cortisona per lumbàlgia. Rull ha deixat de prendre medicació d'hipertensió perquè la seva tensió ha baixat a causa, precisament, del dejuni.

La jutgessa de vigilància penitenciària ha demanat controls, i demà hi haurà una analítica de sang. "Cada dia que passa són més conscients de la importància del que s'està duent a terme", ha asseverat Calvo. La manca, segons Rull, els porta a tenir dies més llargs. "El que els costa més són les nits", ha recalcat la periodista.