El PDECat s'obre a consultar la militància sobre la Crida després que s'hagi fundat

El nou moviment de Puigdemont, Sànchez i Torra arrencarà oficialment el 19 de gener, i el partit nacionalista assegura que ho té "tot preparat" per l'encaix

David Bonvehí i Míriam Nogueras, en roda de premsa
David Bonvehí i Míriam Nogueras, en roda de premsa | PDECat
10 de desembre del 2018
Actualitzat a la 13:30h
El president del PDECat, David Bonvehí, ha assegurat aquest dilluns que el partit està obert a consultar la militància sobre l'encaix amb la Crida Nacional per la República després que de la seva fundació, prevista per al 19 de gener. La formació, però, ho té "tot preparat" per preguntar els associats sobre la qüestió, segons ha assenyalat la vicepresidenta del PDECat, Míriam Nogueras.

Nogueras, en tot cas, no ha detallat com funcionarà aquest encaix. "Tenim ànim que l'encaix sigui positiu", ha reflexionat Bonvehí. Tots dos tornaran a citar-se amb els presos durant la jornada d'avui per avaluar la qüestió.

La via eslovena... i l'escocesa

Bonvehí ha defensat aquest dilluns el màxim dirigent de la Generalitat, Quim Torra, després de la polèmica oberta per l'aposta per la via eslovena per aconseguir la independència. Davant la rèplica del president del Parlament, Roger Torrent, reclamant avançar per la via escocesa, Bonvehí ha assenyalat que "celebra" que el dirigent d'ERC hagi vingut "a les tesis del PDEcat". "Celebrem que el referèndum acordat sigui l'opció majoritària i unitària de l'independentisme", ha dit.  

"La via escocesa és la que sempre hem reclamat. Alex Salmond va tancar la nostra assemblea del mes de juliol. La via escocesa és la del PDECat. Celebrem que hagi vingut a les nostres posicions", ha apuntat Bonvehí.

Durant l'executiva s'ha tractat, en aquest sentit, el suport a Torra en cas que "alguns mitjans i persones "l'hagin malinterpretat" al voltant de la via eslovena que el president de la Generalitat ha defensat en els últims dies. "La via catalana és pacífica i democràtica, i l'hem volgut refermar des de la direcció del nostre partit", ha apuntat, al mateix temps que situava Torra com una persona "pacífica" i allunyada de la violència.

De la via eslovena, ha dit, se'n va parlar perquè Torra va anar a Eslovènia de viatge oficial. "Sabem que la realitat d'Eslovènia i la catalana són diferents. El que s'estigui traient d'aquest context, és erroni", ha apuntat. Nogueras ha destacat que al país balcànic es van fer dos referèndums, es van guanyar i la "violència va venir d'una altra banda", en referència a l'actuació de l'exèrcit iugoslau.

Contra el TC

Nogueras ha arrencat la roda de premsa recordant els 70 anys de l'aprovació de la Declaració Universal dels Drets Humans, i la "gran vergonya" per a l'Estat és tenir "quatre presos polítics en vaga de fam". "El Tribunal Constitucional segueix bloquejant el seu accés a la justícia europea", ha apuntat la vicepresidenta, que ha volgut reivindicar que l'independentisme és un "moviment cívic". "A Catalunya no hi ha problemes de violència", ha reflexionat, assenyalant que l'Estat ha intentat "atiar-la" en alguns moments.

Agafant el fil de Nogueras, Bonvehí ha parlat sobre el debat a l'entorn de Catalunya que hi ha dimecres al Congrés. Els diputats del PDECat parlaran dels tres consensos existents -segons la formació- al país: republicanisme, autodeterminació i lluita contra la repressió i la "justícia polititzada". El 15 de setembre hi haurà dirigents del partit que es manifestaran en contra de la justícia convocada al Tribunal Suprem, a Madrid.