ERC evita donar aire a la via eslovena de Torra

Torrent i Vilalta reivindiquen el model escocès basat en el "pacifisme, el civisme i la democràcia" i un referèndum pactat amb l'Estat

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa
La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa | @Esquerra_ERC
10 de desembre del 2018
Actualitzat a la 13:56h
ERC s'esforça aquest dilluns en enterrar les declaracions que va fer aquest cap de setmana el president de la Generalitat, Quim Torra, apel·lant a la via eslovena. La comparació incomoda de portes endins els republicans, que fan equilibris en les seves manifestacions públiques per ni donar suport explícit a les paraules del president ni tampoc obrir un nou xoc intern al Govern. Tant el president del Parlament, Roger Torrent, com la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, s'han centrat en reivindicar una via pròpia, "la catalana", basada en el "pacifisme, el civisme i la democràcia" i que pivoti en la celebració d'un referèndum pactat amb l'Estat. És a dir, el model escocès.

"Els eslovens van decidir seguir endavant amb totes les conseqüències. Fem com ells i estiguem disposats a tot per viure lliures", va dir Torra dissabte durant la presentació del Consell per la República. ERC ha evitat expressar suport a aquestes paraules, que han aixecat polseguera en els darrers dos dies. Sortint de Lledoners, Torrent ha insistit que la via escocesa és "la correcta" i la que "farà guanyar" a l'independentisme. En el mateix sentit s'ha expressat Vilalta, que ha subratllat el camí dels "grans consensos" per arribar a la República Catalana.

Tot i que no és partidària de comparar-se amb altres països, la portaveu dels republicans ha assegurat que el seu partit "rebutja els aspectes negatius" d'algunes vies per assolir a la independència que han implicat violència mentre que n'abraça d'altres que sí que són "útils" perquè la societat "decideixi conjuntament". La via catalana, ha insistit, s'ha de basar en els drets humans, una reivindicació que fa justament en el setantè aniversari de la Carta dels Drets Humans, i en jornades de mobilitzacions massives com les de l'1 i el 3 d'octubre. 

Compatibilitzar la reunió del consell de ministres amb mobilitzacions pacífiques

Sobre el consell de ministres que el govern de Pedro Sánchez vol fer a Barcelona el 21 de desembre, ERC considera que s'ha de fer compatible la seva celebració amb unes mobilitzacions que entén que estan justificades, però que demana que siguin coordinades i pacífiques. "Entenem aquesta voluntat de manifestar-se davant d'un govern espanyol incapaç de donar respostes. Hem de garantir i coordinar mobilitzacions d'aquest tarannà pacífic i cívic", ha afirmat Vilalta.