Puigdemont alimenta de nou el retorn a Catalunya si és investit pel Parlament

El president a l'exili, en una entrevista al programa "Quatre Gats" de TV3, retreu no haver estat escollit de nou com a màxim dirigent del país i sosté que l'exili era una opció "acordada"

Carles Puigdemont i Ricard Ustrell, en un moment de l'entrevista
Carles Puigdemont i Ricard Ustrell, en un moment de l'entrevista | Quatre Gats
09 de desembre del 2018
Actualitzat a les 23:43h
"Jo vaig dir, i mantinc, que si el Parlament m'investeix, tornaré com a president a Palau. És evident que, a l'Estat, no podria anar a la sessió d'investidura. Es tracta que el Parlament t'investeixi i tornar com a president", ha apuntat el màxim dirigent de Junts per Catalunya (JxCat). En aquests termes s'ha expressat aquest diumenge Carles Puigdemont, president a l'exili, en l'entrevista emesa aquest diumenge al programa Quatre Gats de TV3, dirigit i presentat per Ricard Ustrell.

Al llarg de l'entrevista, que l'ha dut al mateix bosc en el qual va gravar l'espot de campanya de JxCat on es deia que calia votar la coalició per fer tornar Puigdemont, no ha descartat tornar a ser president. Ha considerat que hauria d'haver estat investit, i que hi ha la majoria per fer-ho, però no ha volgut avançar esdeveniments sobre unes futures eleccions catalanes, encara sense data.
 
Segons Puigdemont, des de Bèlgica ha de buscar la manera d'avançar, perquè fins ara "no s'ha reculat". El president a l'exili ha assegurat que no ha rebut cap trucada del govern espanyol, el qual voldria que la realitat "fos una altra". En algun moment, això sí, s'ha plantejat "deixar-ho córrer".
 
L'opció de l'exili, ha admès, estava "pensada". "L'exili va formar part d'una de les opcions, amb força, des de molt abans", ha apuntat, "respectant sempre les decisions de cadascú". "Hi ha hagut trobades en què l'exili es va acordar", ha asseverat, malgrat que sobre això no hi ha versions unívoques. Un enviat del president va fer dues exploracions a Bèlgica per determinar si des d'allà podrien fer política. Europa, diu, protegeix de la repressió "garrula" de l'estat espanyol.

Espanya, un "problema" per a Europa
 
"Ell va marxar, no hi havia una ordre de detenció", assenyala en el transcurs del reportatge Enric Millo, exddelegat del govern espanyol. Gonzalo Boye, coordinador de la defensa internacional dels exiliats, assegura que en el moment de la detenció a Alemanya la classe política espanyola donava per feta l'extradició. "Jo sabia, en canvi, que era un bon escenari per lluitar-lo", ha indicat Puigdemont.
 
El president a l'exili ha considerat que Espanya és un "problema" per a la democràcia europea, i ha apuntat que el gest de convocar eleccions autonòmiques va fer que es trobés "sol". "A l'altre costat em vaig trobar uns filibusters, uns trilers", ha asseverat, sobre el diàleg amb l'Estat arran de la suspensió de la declaració de la independència. Les periodistes Àngels Barceló i Ana Pardo de Vera han analitzat en el transcurs del programa la visió que es té del dirigent independentista des de Madrid.

Vaga de fam

De les vagues de fam, ha dit, n'estava al corrent, i "l'impacte no se supera". Això ha impactat també en les reunions estratègiques que té l'independentisme, però no n'ha volgut revelar detalls. "La vaga de fam és una cosa molt seriosa, hi ha un clima polític determinat", ha insistit el dirigent de JxCat. Cal "molta coordinació", també per donar resposta a les vagues del sector públic, les quals "respecta" malgrat que suposen una crítica cap a un Govern que té "les mans lligades".

"La monarquia del 155 s'ha oblidat de la gent", assegura Puigdemont; "hi ha un impacte que no se supera", ressalta sobre la vaga de fam

"L'Estat vol impedir que siguem una bona autonomia", ha apuntat. El procés es genera, ha dit, en el moment en què les demandes socials "no es poden atendre en el marc autonòmic". "La monarquia del 155 s'ha oblidat de la gent", ha resumit.

L'extrema dreta(també judicial i reial)

Puigdemont ha assegurat que la irrupció de Vox és culpa "de qui els han votat" i dels qui han "pavimentat" la seva "autopista". "Nosaltres hem estat el primer dic de contenció del feixisme. És Vox qui presenta querelles, qui impedeix la sortida en llibertat dels presos. S'escandalitzen perquè entren al parlament andalús o perquè poden perdre el poder?", s'ha preguntat. L'aval a l'extrema dreta, ha dit, prové de Felip VI.
 
Extrema dreta, ha dit, ja existia quan es posen dirigents independentistes a la presó, i amb els "a por ellos" de l'1-O. Ha vinculat l'Opus Dei a la dinàmica judicial contra el procés, que s'haurà de dirimir a partir del gener al Tribunal Suprem. 

Sense sou

Pel que fa al Consell per la República, ha indicat que "qui segur que no ho paga és l'Ibex-35, ni el pressupost públic". "L'1-O es va fer amb participació ciutadana, encara que busquin pel dret i del revés", ha posat com a exemple. Puigdemont ha assenyalat que no té cap sou públic, cosa que l'obliga -diu- a "gastar poquíssim". Des que el Parlament li va "retirar el sou", i des d'aquell moment pensa en l'estratègia per defensar els seus drets com a diputat, suspesos pel magistrat Pablo Llarena al juliol.

"Penso cada dia en el retorn. Cada dia penso que és l'últim dia que sóc aquí", assegura durant l'entrevista de Ricard Ustrell

"Penso cada dia en el retorn. Cada dia penso que és l'últim dia que sóc aquí", ha indicat, i al mateix temps ha apuntat que no té "por a l'oblit". "Voldria tornar a Girona i dedicar-me a una feina que no fos pública", ha ressaltat. En tot cas, però, és conscient que li queda una etapa residint fora de Catalunya, i ha apostat pel "lideratge de la gent". "Cada generació té les seves necessitats", ha insitit el dirigent independentista.
 
"Viure la política com una religió em provoca al·lèrgia", ha manifestat, i poc abans ha destacat que ja es veurà "amb el pas del temps" si va ser una bona decisió fer president del govern espanyol Pedro Sánchez amb els vots del seu partit, el PDECat.

Seguretat i rutina diària

"Em sento segur, però és evident que l'Estat em considera un de caça major", ha reflexionat Puigdemont, que ha indicat que no es pot viure "amb paranoia permanent". "Els qui han de tenir por són els criminals, no nosaltres", ha insistit. El president a l'exili parla cada dia dues vegades a la seva família -una al matí, una al vespre-, i no surt de la Casa de la República si no és que té actes públics. La cuina és una de les seves activitats preferides, i hi destina espai cada dia.