Torra i Buch revisen l'actuació dels Mossos però no oficialitzen cap decisió

El president i el conseller d'Interior es reuneixen durant dues hores i mitja al Palau de la Generalitat després de la polèmica per les càrregues a Girona i Terrassa

Quim Torra, durant una reunió del Govern amb Miquel Buch
Quim Torra, durant una reunió del Govern amb Miquel Buch | ACN
09 de desembre del 2018
Actualitzat a les 20:31h
El president de la Generalitat, Quim Torra, s'ha reunit aquest diumenge entre les 16 i les 18.30 de la tarda al Palau de Pedralbes per revisar l'actuació policial de dijous a Girona i a Terrassa, durant la qual es van registrar càrregues contra grups antifeixistes. Les imatges han estat revisades al llarg de la reunió, segons fonts governamentals, però no s'ha pres cap decisió oficial. En un primer moment, Torra va demanar canvis en un termini de quatre dies als Mossos, però aquest extrem encara no s'ha abordat públicament.

A la trobada, segons les mateixes fonts, també hi estat el secretari general d'Interior, Brauli Duart, i el director general de la policia catalana, Andreu Martínez. Les imatges de les càrregues i l'ultimàtum de Torra -que aquest diumenge ha arrencat un dejuni de 48 hores i que després de la reunió s'ha desplaçat a Montserrat, on se n'està fent un en solidaritat amb els presos en vaga de fam- han provocat una crisi dins del Govern que ha transcendit, de fet, les parets de l'executiu.

"Espero que al llarg de la setmana que ve es puguin expressar quins són els canvis en els protocols d'actuació", va assegurar divendres el president de la Generalitat. La pressió sobre Buch no ha agradat en determinades esferes de l'espai neoconvergent, que han mostrat suport públic al conseller a les xarxes socials. L'expresident Artur Mas, de fet, li va fer costat públicament en una entrevista al programa El Suplement de Catalunya Ràdio. "No ha de dimitir, de cap manera. Que se li demani que dimiteixi em sembla exageradíssim, inoportú i partidista. Si s’han de revisar els protocols de la policia, s'ha de fer amb criteris policials, no polítics", va reflexionar l'exlíder del PDECat.

Torra va admetre que no se sentia "a gust" amb les imatges de Girona i de Terrassa, ha aprofitat per carregar contra les "provocacions" de l'extrema dreta. No hi va ajudar el fet que la diputada Maria Sirvent, de la CUP, resultés ferida per un artefacte de foam en una mà mentre protegia altres manifestants a Terrassa. Els anticapitalistes, com alguns dels membres dels comitès de defensa de la República (CDR) que es manifesten aquest diumenge, demanen amb contundència la dimissió del conseller.