Fruita i verdura fresca gratuïta a les escoles

La Generalitat posa en marxa una campanya d’alimentació saludable a centenars de centres escolars

Un bufet d'amanides
Un bufet d'amanides | Adrià Costa
Redacció
13 de desembre del 2018
El Govern ha iniciat una campanya per promoure hàbits d’alimentació saludable entre el més petits. L’objectiu és que els nens i nenes aprenguin a l’escola que cal menjar fruita i verdura a tots els àpats. Amb el suport de la Unió Europea, els departaments d’Educació, Salut i Agricultura s’alien en aquesta ocasió per transmetre aquest missatge, que també volen traslladar a les llars, perquè l’alimentació saludable no només estigui present a l’escola.

Molts estudis demostren els beneficis de consumir cinc racions al dia de fruites i verdures: tres peces de fruita i dues de verdura

I és que molts estudis demostren els beneficis de consumir cinc racions al dia de fruites i verdures: tres peces de fruita i dues de verdura. Això es tradueix en una peça mitjana de fruita (poma, pera, taronja, préssec, etc.), un o dos talls de síndria, meló o pinya o bé, un bol de cireres o maduixes. I pel que fa a la verdura: un plat de verdura cuita (mongeta tendra, espinacs, crema de carbassó, etc.), un o dos tomàquets amanits o bé, un plat d’amanida variada.
 
Des de la Generalitat, també es vol explicar als més joves que menjar bé no és suficient per al nostre organisme, sinó que també cal fer exercici de forma regular. En aquest sentit, el Govern posa especial èmfasi en activitats diàries, com caminar, pujar escales i jugar, al marge de fer una activitat esportiva concreta, lluny dels videojocs, que afavoreixen el sedentarisme. En definitiva, promoure un estil de vida actiu que millori la salut dels infants.
 

Per tal de fer extensiva la campanya, la Generalitat ha dissenyat cartells amb verdures i fruites animades, on hi apareixen albergínies, bròquils, maduixes, taronges, pastanagues, pomes, peres i cireres, entre d’altres aliments. De moment, hi participen 458 centres educatius.
 
Fruita gratis a les escoles
 
La Generalitat distribueix fruita i verdura fresca de forma gratuïta als escolars de segon cicle d’educació infantil i de primària, és a dir, als infants de 3 a 12 anys, d’aquells centres educatius que ho demanin. Ho fa una setmana al mes i sempre és fruita de temporada, de proximitat i de qualitat. Els centres escolars tenen un calendari amb la setmana marcada i informació de les peces de fuita i verdura. Pel que fa a la fruita, als esmorzars i els berenars dels nens i nenes durant l’activitat escolar. 
 
També s’informarà als infants dels beneficis de consumir més fruita i verdura en el nostre dia a dia, així com de la seva diversitat, les característiques, la forma de producció i  l’estacionalitat dels aliments. L’objectiu és fer veure que el consum de fruita i verdura és una alternativa excel·lent al consum d’altres aliments amb menys qualitat nutricional, com les llaminadures, les begudes refrescants o la brioxeria.

292 tallers divulgatius
 
Les escoles que hi participin també faran activitats relacionades amb les claus de l’alimentació saludable. En total, s’esperen desenvolupar 292 tallers adreçats a infants de primària. Alguns d’ells tindran per objectiu apropar l’agricultura als infants, a través de visites a centrals hortofrutícoles o a explotacions agràries.
 
Tota la informació sobre la campanya de fruita i verdura de la Generalitat es pot trobar en una pàgina web.