Tots els camins de la unitat porten a Brussel·les

Vols xàrter, turbulències en l'aterratge i els clàssics de Sopa de Cabra marquen l'altra cara de la posada en marxa del Consell per la República a la capital europea

08 de desembre del 2018
Actualitzat a les 20:01h
El centre gallec de Brussel·les ha acollit el festival Cityzen
El centre gallec de Brussel·les ha acollit el festival Cityzen | ACN
A la unitat s'hi pot arribar de moltes maneres. Amb un document estratègic, per exemple, o bé amb declaracions d'intencions i desconfiances entre els socis. Però aquest dissabte, a Brussel·les, a la unitat que vol representar el Consell per la República només s'hi pot arribar amb avió. Amb vol regular -és el cas de David Bonvehí, Antoni Castellà i Titón Laïlla, que no fan tants anys compartien militància a CiU- o bé amb xàrter, com el gruix dels membres del Govern, de Junts per Catalunya (JxCat) i d'ERC. El president de la Generalitat, Quim Torra, aterra directament des d'Eslovènia, on s'ha llevat a les cinc del matí. No ha estat, precisament, la seva setmana més senzilla al càrrec. "Déu n'hi do", xiuxiuejaven des del seu entorn immediat.

La defensa de la via eslovena li ha costat crítiques -esperables- del constitucionalisme, mentre que les càrregues dels Mossos contra els manifestants que protestaven per les marxes de Vox -aquell partit que branda la Constitució com les taules de la llei i que, probablement, no la votaria- l'han castigat per la banda independentista. La CUP, sí, però també Artur Mas en sentit contrari.

Els aterratges a la capital europea són complicats: hi fa mal temps, núvol i vent, i les turbulències espanten algun dels diputats, com és el cas d'Eduard Pujol, de JxCat. Un petit retard atribuït a AENA (que alimenta suspicàcies) fa que els del xàrter arribin tard, mitja hora més enllà de l'horari previst. No hi ha, això sí, cap brot d'impaciència al Teatre Reial Flamenc.

Quan arrenca la presentació del Consell, ja s'ha escoltat algun crit a favor de la dimissió de Miquel Buch, conseller d'Interior, que ha declinat ser-hi. És a Catalunya, repassant l'actuació policial de dijous, perquè demà té reunió amb Torra i hi ha d'arribar amb els deures fets. Qui arriba amb els papers a punt és Clara Ponsatí, exconsellera d'Ensenyament -famosa per haver denunciat el "farol" de l'octubre i, al mateix temps, participar del nou organisme-, amb ganes de dir que el Consell "tanca" l'etapa autonòmica i prepara el país per la "batalla final" amb l'Estat.
 
Una batalla que, l'octubre passat, no es va dur fins a les últimes conseqüències. Els discursos -Quim Torra, Carles Puigdemont, Lluís Puig, Toni Comín- suposen un gir respecte el 2017. Ja no hi ha present el "de la llei a la llei"; ara es parla de "sacrificis", d'anar "fins al final" amb "totes les conseqüències", de preus "alts", d'escenaris "dramàtics"... El públic, entusiasta, aprofita per clamar sempre que pot per la unitat, per la independència, i per la llibertat dels presos. Si hi hagués un podi, seria difícil establir quina de les tres consignes és la més defensada. A l'escenari, això sí, la victòria se l'endú la unitat.

Homenatges musicals

L'única presa que intervé en l'acte és Carme Forcadell a través d'una carta llegida per l'actriu Sílvia Bel, que va volar divendres amb Lluís Llach -com sempre, al piano en actes rellevants- i també amb Gerard Quintana. El líder de Sopa de Cabra, acompanyat per Josep Thió -fundador, també, del grup empordanès- entona en format acústic el repertori més clàssic: El boig de la ciutat, Mai trobaràs, El far del sud i, per descomptat, Camins. La cançó que, al principi del mandat a Palau, va tocar Puigdemont amb la guitarra acompanyant el grup en un concert a Barcelona.

El president a l'exili dina amb Llach (que aquest dijous va visitar Marta Rovira a Ginebra) i amb Josep Maria Matamala, inseparable en totes les adversitats. També hi és Marcela Topor, la dona de Puigdemont, i el mosso que l'acompanya des de l'any passat, quan va marxar a Bèlgica. Degusten mandonguilles i fricandó preparats per unes cuineres de Sils. Es produeixen imatges curioses, com ara els consellers de JxCat -Damià Calvet, Jordi Puigneró- fent cua a la sala de dalt del centre gallec de Brussel·les com en una casa de colònies. Els dirigents d'ERC opten per menjar alguna cosa en un local a prop. Només a uns metres hi ha el mercat de Nadal de Brussel·les, amb paradetes i una nòria de grans dimensions.
 
De grans dimensions és, també, el repte del Consell. El públic entona amb entusiasme Camins -abans ja s'havia ballat una sardana amb l'exconseller Puig com a protagonista-, i aplaudeix amb força cada paraula de Quintana demanant unitat. Encara no se sap, això sí, si arribarà en vol regular o en xàrter. Segur, això sí, que hi haurà turbulències.
Arxivat a