Puigdemont situa el Consell com a garant del reconeixement internacional i de la unitat

El president a l'exili reclama a la ciutadania que s'apunti al nou organisme, que pretén arribar allà on no ho puguin fer les institucions catalanes actuals

Puigdemont i Torra a la presentació del Consell per la República
Puigdemont i Torra a la presentació del Consell per la República | Govern
08 de desembre del 2018
Actualitzat a les 16:01h
El Consell per la República ja està en marxa. Els seus principals responsables -Carles Puigdemont, Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig-, acompanyats d'una delegació del Govern encapçalada per Quim Torra i Pere Aragonès, n'han presentat les línies mestres al teatre KVS de Brussel·les davant d'unes 400 persones. En el transcurs de l'acte, a banda, s'han llegit cartes de les preses, com és el cas de Carme Forcadell, expresidenta del Parlament, i també hi han participat personalitats com Lluís Llach, el raper exiliat Valtònyc i s'han projectat imatges del discurs de Pau Casals a les Nacions Unides. El missatge de Puigdemont ha estat dual: el Consell ha de servir per preservar la unitat estratègica i "plural", i també per al reconeixement del futur estat català.

"Espanya no té alternativa a la independència. L'únic discurs que tenen és el del rei, que avala l'ofensiva total contra la societat catalana. Tot el que l'Estat ens podia proposar ja ho va dir Felip VI", ha indicat Puigdemont, que ha acusat Pedro Sánchez d'aplicar el mateix full de ruta que el seu predecessor, Mariano Rajoy. Malgrat això, ha dit el president a l'exili, hi ha "victòries" des de la presó -ara marcada per la vaga de fam- i des de l'estranger, on s'han constatat les limitacions de la justícia espanyola.

Segons el líder de la Crida, el Consell és la "llavor" de la tercera victòria. Les dues primeres, ha dit, són el referèndum i el pols contra la repressió. "Amb nosaltres no podran. Serem lliures de por", ha recalcat Puidgemont. En un context de "llibertat vigilada", amb "restriccions financeres", el nou organisme "pot fer allò que les institucions no poden fer". "El Consell anirà fins on no puguin arribar les institucions. Anirem al món en nom de la República. Les nostres decisions passen les proves d'estrès de les democràcies", ha asseverat el dirigent independentista. 

Què toca fer ara? Puigdemont ha ressaltat la mobilització massiva dels últims anys, la consecució del 9-N, l'1-O, aguantar la repressió i l'enginy a l'hora de protestar. "Sense això no hauríem arribat fins aquí, però necessitem que continuï. Ara ens demaneu una sola cosa: unitat. Hi ha un clam d'unitat que recorre Catalunya. Si no li fem cas, no tindrem prou autoritat moral", ha assenyalat el president. "Si la perdéssim, perdríem tot el que hem aconseguit fins avui, que és moltíssim", ha indicat. En aquest sentit, ha demanat el màxim suport possible per aconseguir l'aval internacional a la independència, i ha situat el Consell com a garant de la unitat estratègica.

Torra: "No hi ha marxa enrere"

Torra, que ha vingut des d'Eslovènia, ha assegurat que Espanya "ja no fa por" als catalans, i ha assegurat que "no hi ha marxa enrere" en la consecució de la independència. Un camí, ha dit, que s'ha de fer "amb totes les conseqüències". "El punt de partida és el 27 d'octubre, això és el que hem de fer efectiu", ha assegurat el president de la Generalitat, que ha volgut reivindicar la feina que es fa des de les presons, des de l'exili i des de les institucions catalanes.