Espanya perd cada any 90.000 milions per la corrupció, segons un informe

La quantitat equival a 1.949 euros per ciutadà, però altres estats encara tenen efectes pitjors i el conjunt de la UE deixa d'ingressar 904.000 milions, segons Els Verds-ALE

Rodrigo Rato i Miguel Blesa, a la banqueta dels acusats.
Rodrigo Rato i Miguel Blesa, a la banqueta dels acusats. | Europa Press
08 de desembre del 2018
Actualitzat el 10 de desembre a les 21:50h
La corrupció surt cara. Aquesta és una realitat de la que molts ciutadans són conscients, però el grup europeu d'Els Verds-Aliança Lliure Europea han volgut posar xifres a aquesta xacra i han fet públic aquest divendres un informe que detalla quina pèrdua ocasiona a cadascun dels estats europeus. I Espanya no surt massa ben parada, ja que és el quart en què més recursos es deixen d'ingressar, fins a 90.000 milions anuals, el 8% del PIB.

 
En total, la Unió Europea perdria cada any 904.000 milions d'euros a causa de la corrupció i el frau, una quantitat que permetria acabar amb la fam al món i amb la malària, proveir d'educació bàsica tots els nens, d'aigua potable, sanitat i electricitat, i encara sobrarien 360.000 milions, segons els càlculs del grup europeu. Aquests comptabilitzen "els efectes indirectes de la corrupció, com la pèrdua dels ingressos fiscals i la disminució de la inversió estrangera" i es basa en les dades d'un altre informe del Parlament Europeu.

En tot cas, Els Verds-ALE situen Itàlia com l'estat que perd més recursos (237.000 milions), seguit de França (120.000 milions), Alemanya (104.000 milions) i després ja se situaria Espanya. Aquestes xifres, però, venen condicionades pel tamany i la riquesa total de cada estat. El que més recursos deixa d'ingressar en relació al PIB és Romania (15,6%), seguida de Grècia i Bulgària (14%). Tancarien el llistat Holanda (0,8%), Luxemburg (2%) i països nòrdics i anglosaxons com Dinamarca (2%), Regne Unit (2,3%), Finlàndia (2,5%), Suècia (3%) o Irlanda (4%).

L'equivalent en polítiques socials

L'informe també calcula a què equival la quantitat perduda a cada estat i, en el cas de l'espanyol, els 90.000 milions són quatre cops el pressupost en desocupació, el 90% de la despesa en atenció sanitària, el 88% del que es gasta en gent gran o més del doble de la partida en educació. A nivell individual, els recursos que desapareixen equivalen a 1.949 euros anuals per ciutadà, cosa que, segons destaca l'estudi, permetria comprar 493 Big Mac's a cadascun d'ells.