ERC exigeix a Buch millorar la «coordinació» per evitar càrregues «desproporcionades» dels Mossos

Els republicans han demanat una reunió a Interior per parlar dels "canvis i decisions oportunes" al departament

Mossos carregant aquest dijous a Girona
Mossos carregant aquest dijous a Girona | ACN
07 de desembre del 2018
Actualitzat a la 13:23h
ERC exigeix al conseller d'Interior, Miquel Buch, que millori la "coordinació" i la "planificació dels dispositius" per evitar càrregues "desproporcionades" dels Mossos com les que es van produir aquest dijous a Terrassa i Girona. En declaracions a NacióDigital, la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, explica que el president del grup parlamentari, Sergi Sabrià, ja ha demanat una reunió amb Interior per parlar dels "canvis i decisions oportunes" que s'haurien de fer al departament. De fet, el president de la Generalitat, Quim Torra, ja ha fixat un ultimàtum al conseller perquè efectuï canvis en quatre dies.

Els republicans asseguren que estan "molestos" i "preocupats" després d'haver vist les càrregues policials que es van produir aquest dijous contra manifestants antifeixistes. "No volem que es repeteixin aquestes imatges", subratlla Vilalta, que afegeix que ahir mateix una delegació del seu partit va visitar la diputada Maria Sirvent, ferida per l'impacte a la mà d'un projectil de foam dels Mossos, i també a les desenes de ferits que en van resultar de les càrregues. 

ERC no demana la dimissió de Buch ni quines han de ser les actuacions concretes que s'han de dur a terme a la conselleria, però sí que demana "corresponsabilitat" al departament amb l'actuació dels agents policials. Fins ara, el conseller d'Interior s'ha mostrat disposat a "fer fora agents de la Brimo" si es demostra que la seva actuació no es van ajustar als criteris de gradualitat i proporcionalitat.

Els republicans consideren, però, que els "mals dispositius" poden ser part de l'origen problema i un dels fronts prioritaris a resoldre per evitar càrregues com les d'ahir. Sabrià s'ha posat en contacte amb el secretari general d'Interior, Brauli Duart, per tal d'agendar una trobada en la qual s'informi als republicans dels dispositius i les actuacions dels darrers dies.

El PSC i Cs acusen Torra d'"irresponsabilitat"

El PSC, per la seva banda, ha titllat d'"irresponsable" que el Govern "posi en dubte" la professionalitat dels Mossos. El líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, ha expressat a través de Twitter el seu suport al cos policial en la seva "tasca de garantir la seguretat i la tranquil·litat ciutadanes".
 En la mateixa línia s'ha expressat la presidenta del grup de Ciutadans, Inés Arrimadas, que lamenta que, després que Torra hagi demanat als "violents CDR" que pressionin des del carrer, ara "criminalitzi i impedeixi" als Mossos fer la seva feina.