«L'Scrabble és una eina molt interessant per aprendre llengües d'una manera lúdica»

Carles Cassanyes s'ha proclamat campió del món d'aquest joc de taula en català

Carles Cassanyes durant la competició a Manacor
Carles Cassanyes durant la competició a Manacor | Maria Ribes
07 de desembre del 2018
Actualitzat el 10 de desembre a les 10:53h
Sabadell té diversos campions del món, bàsicament en disciplines esportives, però la llista s'ha ampliat amb Carles Cassanyes (Sabadell, 1963). Es va proclamar campió del joc de l'Scrabble el passat mes de novembre a Manacor. Es va imposar per un resultat de 462 punts, 12 més que el seu rival. Cassanyes va guanyar en nou de les deu partides de la competició. Un èxit que depèn de tres elements: "vocabulari, estratègia i sort". Presumeix que a la ciutat hi ha nivell i molta tirada d'aquest joc de taula. 

- Què guanya algú que s'endú un Campionat del Món d'aquest tipus?

- El premi és un trofeu, però sobretot es guanya el reconeixement dels jugadors durant dos anys perquè en aquest campionat hi participen els millors jugadors de Scrabble i no és gens fàcil d'assolir-lo perquè, més enllà dels coneixements i la sort, cal saber aguantar la pressió. Personalment m'ha fet molta il·lusió guanyar-lo i poder-lo dedicar als presos polítics, injustament empresonats.

- Quina preparació prèvia va fer abans d'anar a les Illes Balears? Com s'entrena algú per jugar a l'Scrabble?

- Aquest any no m'he preparat especialment perquè no he tingut gaire temps. Dels tres elements bàsics del joc de l'Scrabble, vocabulari, estratègia i sort, el primer es pot preparar estudiant vocabulari. Per exemple, llistes de verbs, paraules de dues o tres lletres... En el cas del segon, jugant partides. Per últim, la sort no es pot entrenar, més enllà d'aprendre a gestionar els faristols dolents. També va bé practicar fent anagrames, és a dir, mirar de combinar set o vuit lletres per trobar Scrabbles, que donen 50 punts extres.

- Com entra en aquest món, com passa a ser d'un joc de taula a una competició?

- Més enllà d'alguna partida quan era petit, jo m'hi vaig enganxar a partir de l'aplicació per a mòbil Angry Words. Després vaig descobrir que a Sabadell hi havia un grup de persones que es trobaven els dimarts a Cal Balsach i vaig començar a anar-hi. El campionat que cada any organitza el Club Scrabble Sabadell és un dels més importants i amb més participació.

- Quantes vegades ha participat en un Campionat del Món de Scrabble en català?

- Hi ha dues modalitats: clàssica i duplicada. El Mundial de Manacor era la meva quarta participació en la modalitat clàssica. També he participat en els dos mundials de duplicada: l'any passat vaig quedar subcampió en aquesta modalitat, que es va celebrar alhora a Matadepera i Palma.
 

Una de les partides del campionat del món Foto: AJUSC


- Com ha vist l'evolució d'aquest joc? 

- A Catalunya hi ha una situació bastant estable pel que fa al nombre de clubs i jugadors i, amb la creació de l'Associació de Jugadors de Scrabble en Català (AJUSC), han aparegut competicions noves: la Lliga de Scrabble en Català (LLISCA), una competició per equips, i les Duplicades Itinerants de Scrabble en Català (DISCA). A més, els darrers anys hi ha un augment impressionant de jugadors a les Illes Balears, sobretot al voltant del Club Scrabble Manacor. Cal esperar que els pròxims anys s'incorporin als clubs els infants que aprenen a jugar-hi a les escoles d'arreu dels Països Catalans.

- Hi ha nivell?

- Els darrers anys està augmentant i han aparegut uns quants jugadors que estan plantant cara als bons jugadors de sempre, i això és molt bo per a l'Scrabble.

- Recorda la paraula més estranya o amb la qual hagi sorprès competint?

- Recordo un "Diazoti" al 3r Campionat de Scrabble de Sabadell i un "Eixalba" al 2n Campionat de Scrabble de Manacor. La paraula que recordo amb més estima és "Resquiten" al 5è Mundial de Scrabble en Català, el primer en què participava, perquè va ser la jugada de millor puntuació d'aquell mundial: 259 punts.

- Es planteja competir en una altra llengua?

- No, m'agrada fer-ho en la meva llengua i així aprendre paraules noves. L'Scrabble és una eina molt interessant per aprendre llengües d'una manera lúdica. Vull destacar, a més, que en les diferents competicions sempre he trobat molt bon ambient i amics amb qui compartir la passió per la llengua i aquest joc.

Una curiositat que pocs jugadors en català coneixen és que el TERMCAT va aprovar anomenar el joc parauler per diferenciar-lo de la marca comercial. A mi, m'agrada més fer servir la forma que feien servir els primers jugadors en català: escrable i els seus derivats, com es pot veure a la Viquipèdia.

 - Quin calendari li espera a un campió del món?

- Participo habitualment a totes les competicions que organitza l'Associació de Jugadors de Scrabble en Català i els campionats dels clubs d'arreu dels Països Catalans, a Sabadell, Badalona, Manresa, Canet, Molins, Manacor... El proper mundial clàssic es farà d'aquí a dos anys i encara no se sap on es jugarà. L'any que ve hi haurà el Mundial de Scrabble Duplicat amb seu a Catalunya i les Illes Balears.