Ultimàtum de Torra a Buch perquè faci canvis als Mossos en quatre dies

El president de la Generalitat es reunirà diumenge amb el conseller d'Interior per avaluar si hi ha hagut "mala praxi" després de les càrregues a Terrassa i Girona

Agents dels Mossos carregant aquest dijous a Girona
Agents dels Mossos carregant aquest dijous a Girona | ACN
07 de desembre del 2018
Actualitzat a la 13:22h
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha exigit al conseller d'Interior, Miquel Buch, que faci canvis als Mossos de forma immediata després de les càrregues policials que aquest dijous es van produir a Terrassa i a Girona contra manifestants antifeixistes. El president no ha dubtat en fixar un ultimàtum i li ha donat un termini de quatre dies -fins dimarts- per efectuar modificacions després de les crítiques rebudes. "Espero que al llarg de la setmana que ve es puguin expressar quins són els canvis en els protocols d'actuació", ha assegurat el president des d'Eslovènia.

Torra i Buch es reuniran diumenge per "estudiar a fons si hi ha hagut mala praxi". El president ha assegurat que el Govern "no se sent a gust" amb els incidents a Girona i Terrassa i ha fet una crida a "no caure en les provocacions de l'extrema dreta quan ve a Barcelona a fer les seves perfomances". El president ha insistit que és necessària la "complicitat i el suport" de tots els que defensen la independència per mantenir les vies pacífiques. 

Buch, disposat a apartar agents

Amb tot, conscient del malestar generat, Buch ja ha assegurat aquest divendres a diversos mitjans que "no li tremolarà el pols per fer fora agents de la Brimo" si, un cop revisades les imatges, es comprova que hi ha policies que no es van ajustar als principis de gradualitat i proporcionalitat. "Algunes de les actuacions d'ahir no van seguir el protocol. I en el cas que la resolució de l'expedient ho acabi concloent, no em tremolarà el pols per fer fora els agents de la Brimo", ha afirmat.  

I és que la pressió contra el conseller ha anat en augment no només per les carregues policials i els detinguts, sinó perquè també durant l'actuació policial en va sortir ferida la diputada de la CUP Maria Sirvent, a qui els agents van disparar un projectil de foam a la mà mentre la dirigent atenia una menor que estava a terra. A més, ja fa setmanes que es demana la dimissió del conseller. Les primeres peticions van arribar després del darrer cap de setmana de setembre i de la jornada de l'1-O, quan agents van carregar contra les manifestacions convocades pels CDR primer contra una manifestació de Jusapol i, després, per demanar al Govern que fes efectiva la República.

Les manifestacions antifeixistes d'aquest dijous -que van acabar amb desenes de ferits i un detingut- s'havien convocat a Girona i Terrassa per protestar contra mobilitzacions d'extrema dreta. Buch ha argumentat que es van encapsular els antifeixistes amb dos perímetres de seguretat per separar les dues protestes antagòniques però que "antifeixistes radicals van rebentar tanques i van accedir al segon cordó de forma violenta enfrontant-se a la policia". És per això, ha dit, que els mossos van actuar emprant la força per evitar l'enfrontament. "Si arriben a traspassar el cordó policial enfrontament violent entre dos grups antagònics", ha dit el conseller. Tot i això, s'ha compromès a revisar totes les actuacions dels agents per tal de depurar les responsabilitats que corresponguin, com li ha exigit el president Torra.