Torra, des d'Eslovènia: «Demano a la UE que no es cregui la farsa constitucional d’Espanya»

El president català afirma que "la Constitució mai no es reformarà en una línia federal o confederal", ja que "el que va ocórrer a Andalusia és un senyal del que passarà a la resta d'Espanya"

06 de desembre del 2018
Actualitzat a les 18:18h
Quim Torra, aquest dijous, en una visita a l'Assemblea Nacional d'Eslovènia.
Quim Torra, aquest dijous, en una visita a l'Assemblea Nacional d'Eslovènia. | ACN
Quim Torra ha tornat a reclamar que Europa mediï entre l'Estat i Catalunya. "Demano a Europa que no cregui la farsa constitucional d’Espanya, on els demòcrates necessiten fer vagues de fam a la presó mentre criminals franquistes descansen als seus llits sense judici", ha clamat en una conferència des d'Eslovènia, on s'ha reunit amb el seu president, mentre l'Estat commemorava els 40 anys de la seva carta magna.

El president català ha fet un acte a l'ajuntament de la capital, Ljubljana, sobre la Constitució i el procés en què també ha insistit en reclamar: "Demano a Europa que no ens decebi en aquesta hora greu, que actuï i que ho faci aviat si encara estima la democràcia". Segons ha lamentat Torra, "la Constitució ha esdevingut una gàbia" per a les esperances dels catalans. "Una presó per a la nostra llibertat. Avui Espanya celebra la seva Constitució, però si fos una democràcia no portaria gent a la presó, l'exili o la vaga de fam", ha etzibat.

Torra ha subratllat també que Catalunya no demanarà "perdó per voler exercir l'autodeterminació" i ha assegurat que "el referèndum va ser un èxit i ho hauria estat més si no hagués vingut la policia a pegar catalans". Així, ha destacat que la ciutadania té "tres grans consensos" amb un suport superior al 80%: contra la monarquia, contra la repressió i els empresonaments dels presos polítics, i per un referèndum vinculant acordat entre Catalunya i Espanya.

En canvi, ha lamentat que "els discursos anticatalanistes acaben donant Espanya a Vox", com evidenciarien les eleccions andaluses. Ha recordat, per exemple, que el cop d'estat del 1936 es va fer també per evitar que Catalunya pogués independitzar-se, així com els militars van redactar alguns articles de la Constitució i, en la transició, es van amnistiar torturadors del franquisme.

Cap reforma federal

Torra s'ha mostrat convençut que "la Constitució mai no es reformarà en una línia federal o confederal", ja que "el que va ocórrer a Andalusia és un senyal del que passarà a la resta d'Espanya, i Catalunya només se'n sortirà seguint la via eslovena". "Sigui qui sigui qui mana Espanya, el resultat és el mateix per a Catalunya, per això cal una mediació", ha insistit, per tal tractar com exercir l'autodeterminació i aconseguir la llibertat pels presos.

"Volem construir una República basada en els principis de la democràcia radical i la defensa dels drets socials. Ho volem fer per les vies democràtiques, perquè res és més europeu que decidir a través de la força democràtica de les urnes", ha afirmat.

El rol dels estats petits

El president català ha deixat clar que, amb presos polítics en vaga de fam, la independència és un objectiu al que no renunciarà i ha defensat que aquesta és una eina per millorar la situació del país, ha destacat la internacionalització de l'economia catalana i els vincles amb la Unió Europea, i ha aplaudit que "els petits estats també poden ser poderosos a través de la força econòmica".
 

Conferència de Quim Torra a Ljubljana by naciodigital on Scribd