La CUP crida a combatre la «desmemòria» en homenatge a les víctimes del feixisme

La diputada Maria Sirvent assegura que "silenci és impunitat", en un acte que ha comptat amb paraules dels pares de Guillem Agulló o del jove Pedro Álvarez, assassinat pel feixisme

Acte de la CUP en homenatge a les víctimes del feixisme
Acte de la CUP en homenatge a les víctimes del feixisme | Aida Moralels
05 de desembre del 2018
Actualitzat a les 20:28h
Grisor. Grisor és allò que desprèn i amara el feixisme. I és el que la CUP recorda que s'ha de combatre, aquest divendres, coincidint amb els 40 anys de la Constitució, a les portes de la presó Model. Ho fa davant d'unes parets que "estan fartes de sentir crits, pors i cops". Unes parets, assegura l'exdiputada de la CUP Mireia Vehí, que han sigut "testimoni d'un règim feixista que assassina".

I és que la CUP no oblida, i sempre que sigui necessari ho cridarà més fort i més alt, han remarcat. Aquesta vegada, però, la candidatura no ho fa sola, sinó acompanyada d'aquells que més han patit les conseqüències del feixisme. Les víctimes de l'extrema dreta han fet acte de presència a l'acte. Ha estat a través d'una carta llegida de part dels pares de Guillem Agulló, o bé les paraules de Juanjo Álvarez, pare de Pedro Álvarez, qui va ser assassinat per l'extrema dreta, o el missatge del grup de suport a la Sònia, la transsexual assassinada pel feixisme a principis dels anys noranta. 

"La desmemòria, quan parlem d'assassinats, es converteix en oblit", recorda Vehí. Per això, ha remarcat que fa 25 anys que l'estat espanyol assassina persones, donant ales a la seva cara més fosca. Un rostre, ha afegit, que es remunta a la batalla de València, als GAL i a la "violència estructural com a crossa" que cada dia es fa evident a través del seu sistema hereu del règim.

Per això, ha assegurat, quan es palpi una "reedició d'una ofensiva feixista i neoliberal" com la que s'està produint aquests dies, l'organització antifeixista respondrà amb la "construcció del poder popular" per "aturar-los els peus". "Els hi direm que estem orgulloses de cada desnonament aturat per una PAH", ha afirmat, i també se'ls recordarà com "els manters resisteixen" o com la vaga feminista "va esdevenir un tsunami polític capaç d'obrir una finestra transformadora". 

El feixisme que "mai ha marxat"

"Els pobles que obliden la seva història estan condemnats a reviure-la". Ho ha assegurat la diputada de la CUP Maria Sirvent, que a les portes de la Model ha assegurat que l'esquerra independentista "té memòria" i seguirà "resistent, organitzada i lluitant". Per això, ha continuat, i malgrat que "durant quaranta anys han institucionalitzat el silenci", el poble segueix dempeus per revertir la situació: "Repetirem una i mil vegades que no passaran". 

Segons ha recordat Sirvent, "el feixisme no ha tornat perquè mai ha marxat". I ho ha fet "en totes i cadascuna de les institucions de l'Estat i del règim del 78". La diputada, que ha recordat que "silenci és impunitat", ha instat a construir un "règim antifeixista" i a "teixir aliances amb qui pateix el feixisme en la pròpia pell". Cal, ha dit, que la ciutadania "desbordi els carrers i les institucions", perquè contra el feixisme només hi ha un camí: l'antifeixisme. 

La Model recorda les víctimes

Entre poemes de David Caño i l'actuació musical de Joina, la CUP ha enganxat diversos cartells a les parets de la Model. La grisor s'ha trencat amb l'expressió i els rostres de les víctimes del feixisme. Una sèrie de mirades que han anat directes als assistents, i que han fet evident la injustícia d'aquells que ja no hi són. 


També els han recordat la família de Guillem Agulló, que amb una carta ha demanat que "la lluita sigui constant i permanent" fins "l'últim dia". O el pare de Pedro Álvarez, que ha denunciat l'abandonament dels partits polítics institucionals a les víctimes del feixisme. "Aquesta és la classe política que tenim aquí, i la lluita pel Pedro portem 26 anys fent-la", ha denunciat. 

L'acte ha finalitzat en forma d'homenatge amb una posada d'espelmes davant de les pancartes amb el rostre de les víctimes. La grisor de la Model, per uns moments, s'ha trencat.