Borràs, a Cs: «Volen ser jutges i no arriben ni a xèrif de Playmobil»

La consellera de Cultura carrega contra la diputada Sonia Sierra i ironitza dient que no va "gaire forta" en sintaxi arran de la intervenció en comissió d'aquesta tarda

La consellera Laura Borràs, aquest dimecres al Parlament.
La consellera Laura Borràs, aquest dimecres al Parlament. | ACN
05 de desembre del 2018
Actualitzat a les 18:23h
Nova enganxada de la consellera de Cultura, Laura Borràs, amb el grup parlamentari de Ciutadans. Aquest cop, en el transcurs de la compareixença sobre les presumptes irregularitats -que Borràs ha negat- mentre la dirigent independentista directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ICL). "Vostès juguen a ser jutges i no arriben ni a xèrif de Playmobil", ha assenyalat la titular de Cultura, que també ha retret a Sonia Sierra, diputada de Ciutadans, "no anar gaire forta de sintaxi". Malgrat això, li ha demanat que faci "el salt a la ficció" de manera literària.

"Vostè és la consellera de la cultura del 3%". Aquesta ha estat una de les frases que ha pronunciat Sierra. Seguint el discurs habitual de Ciutadans, ha definit l'ICL com un "xiringuito polític" i ha acusat Borràs de "cantar la traviata" quan "té un micro al davant", una circumstància que "li agrada molt". "L'han enganxat amb el carro dels gelats", ha indicat.

Segons Sierra, "el càrrec li va gran" perquè només se sap moure "en la cultura de les adjudicacions a dit". La diputada de Ciutadans, en una intervenció molt dura contra l'independentisme, ha acusat Borràs de "no dir res" quan es va "impedir" un acte amb hispanistes, i ha indicat que la versió que ha donat sobre la informació presumptament facilitada pel conseller Miquel Buch sobre la investigació té llacunes. "Es pensen que el país és seu", ha assegurat la diputada.

Sierra, recollint informacions periodístiques publicades pel diari El Periódico, ha ressaltat que Isaías H. R., el col·laborador que hauria rebut les adjudicacions, està processat per tràfic de drogues. De fet, l'ha arribat a definir com a "narcotraficant" i també com a "estafador". Lluís Font, president de la comissió de Cultura, ha demanat als diputats que respectessin la presumpció d'innocència en el transcurs de les intervencions.

Rafel Bruguera, diputat de Ciutadans, demana a la Sindicatura de Comptes que fiscalitzi la tasca de la Institució de les Lletres Catalanes entre el 2013 i el 2017

Rafel Bruguera, representant del PSC, ha demanat més explicacions sobre aquest col·laborador, i ha demanat informació sobre les despeses de l'ICL mentre Borràs n'estava al capdavant. Ha anunciat, de passada, que registraran aquesta tarda mateix una sol·licitud per tal que la Sindicatura de Comptes avaluï la tasca de la Institució del període 2013-2017. L'últim informe, ha dit, és del 1992. "Si aquesta és la República que volen construir, és d'amics o coneguts. No és la meva", ha asseverat.

Elisenda Alamany, diputada de Catalunya en Comú Podem, s'ha mostrat preocupada per la gestió de les institucions públiques, mentre que Santi Rodríguez, del PP, li ha demanat si els contractes s'han fet complint amb "tots els requeriments". "Tan de bo sigui l'últim dia que n'haguem de parlar", ha assegurat Rodríguez. ERC i Junts per Catalunya (JxCat) han expressat suport cap a la consellera, i han estat crítics amb les "intervencions polítiques" que s'han fet, especialment des de Ciutadans.

Campanya de "linxament"

"Hi ha hagut un reguitzell de notícies falses", ha arrencat Borràs, que s'ha explicat a petició pròpia en la comissió de cultura de la cambra catalana. Segons ella, no hi ha "cap irregularitat", però que hi ha hagut "voluntat de fer mal" amb "notícies falses". "No tot s'hi val, i per això vull retre comptes", ha insistit. "Em rebel·lo contra la injustícia", ha dit abans de plantejar qualsevol exposició sobre les presumptes irregularitats.

Borràs ha lamentat no comparèixer per una qüestió relacionada amb les seves competències, i ha assenyalat que "tant a títol personal com professional" no té cap "notificació judicial". Només coneix, ha dit, que els Mossos van presentar-se la setmana passada a la ICL per recollir informació. Va ser informada de la presència de la policia catalana pels seus treballadors, i va voler donar la consigna -segons ella- de "facilitar" la investigació. "Vaig demanar màxima col·laboració", ha assegurat.

"Tinc l'absoluta tranquil·litat de saber que totes les accions s'han ajustat a tots els procediments i exigències administratives", ha assenyalat la consellera, dirigent de JxCat i impulsora de la Crida Nacional per la República. "Fos quin fos l'objecte del requeriment, no pot tenir a veure amb cap irregularitat", ha indicat Borràs, que ha admès que en algun moment "no es va explicar bé" en relació a si el conseller d'Interior, Miquel Buch, la va informar d'una investigació. "Em va dir que el cas estava sobre secret de sumari. No em podia donar cap informació perquè no la tenia ni la podia tenir", ha assenyalat Borràs en la intervenció inicial.

"Tinc l'absoluta tranquil·litat de saber que totes les accions s'han ajustat a tots els procediments i exigències administratives", destaca Borràs

S'ha queixat, en tot cas, del "linxament mediàtic" i de les "acusacions falses" d'opinadors "tan informats com malèvols". "Els presos mereixen solidaritat i suport, i el mereixerien encara que fossin del PSC o de Ciutadans, m'agradaria estar convençuda que tots els membres d'aquesta comissió compartiran amb mi els principis bàsics de preservació d'honorabilitat de les persones. Els demano un mínim exercici d'empatia, no és gens agradable estar sotmès a un reguitzell difamatori", ha insistit.

Borràs ha indicat que, "més tard o més aviat", arribaria aquest "linxament públic" un cop fet el pas a "l'arena pública". Primer a l'ICL i, després, com a candidata de JxCat. Després de ser diputada va assumir la conselleria de Cultura, on va rellevar l'exiliat Lluís Puig. La dirigent independentista ha volgut donar suport als presos en vaga de fam i ha criticat les acusacions de rebel·lió contra la cúpula del procés.

Adjudicació de contractes

"Com de poc costa posar en dubte, esquitxar, fer mal en base a desinformacions que només tenen la voluntat de fer mal", ha assegurat la consellera, que ha destinat un quart d'hora a fer un preàmbul abans d'entrar a donar explicacions concretes sobre les presumptes irregularitats en la seva etapa al capdavant de l'ICL. "Tots els encàrrecs de fins a 18.000 euros sense IVA, tot i no ser una obligació, durant el meu mandat, es van adjudicar després de rebre tres pressupostos no preceptius però sí recomanats", ha detallat en referència als contractes que estan sota investigació.

Segons la consellera, "no s'evita cap concurs públic". En tots els informes signats per ella s'hi diu, apunta, que la despesa va ser "fiscalitzada favorablement" per la intervenció del departament de Cultura. Borràs ha detallat que va renunciar a la targeta de crèdit que li pertocava, ha dit, com a directora de la Institució. Una trajectòria, en paraules seves, marcada per "l'austeritat" en la gestió i un "esforç" per dur a terme les tasques i desplegar una "intensíssima activitat en forma de conferències, seminaris i taules rodones arreu dels Països Catalans".

Investigació en curs

La consellera de Cultura està sent investigada pels Mossos d'Esquadra -com a policia judicial- per presumptes contractes irregulars en l'època en què Borràs era directora de la Institució de les Lletres Catalanes. Es tracta de l'etapa compresa entre el 2013 i el 2018. Aquesta és la informació que es va donar a conèixer dimarts de la setmana passada al vespre, després que el cos policial català es personés durant el matí al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat (CTTI) a la recerca de correus electrònics, i que també demanés documentació a la institució referent a l'època en què Borràs era directora.

Concretament, la sospita que ha motivat la investigació es basa en la possibilitat que es fraccionessin contractes grans -vinculats a encàrrecs informàtics- que s'haguessin adjudicat a una única empresa, per tal de fer-los passar per menors. D'aquesta manera, la ILC hauria evitat convocar concursos públics, i també hauria pogut rebaixar el cost dels projectes. Per aconseguir-ho, la quantitat dels contractes hauria d'haver estat inferior als 15.000 euros.

La sospita es basa en la possibilitat que es fraccionessin contractes grans que s'haguessin adjudicat a una única empresa, per tal de fer-los passar per menors

La investigació està sota secret de sumari i la pivota, de moment, el jutjat d'instrucció 9 de Barcelona. Com a consellera de Cultura i diputada, Borràs és aforada autonòmica i, per tant, qualsevol investigació judicial formal sobre la seva persona s'hauria d'elevar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Fonts d'aquesta institució, però, van confirmar la setmana passada que no hi ha cap investigació oberta ordenada per part de l'alt tribunal català, i ella ho va reafirmar. Si el jutjat d'instrucció 9 de Barcelona acumula prou elements per iniciar una investigació formal sobre la figura de Borràs, el TSJC haurà de reclamar la investigació, que serà elevada i continuada allà.

La policia catalana va efectuar les entrades a la ILC i el CTTI en qualitat de policia judicial, és a dir, en estricte compliment de les ordres del jutge, segons dicta l'article 547 de Llei Orgànica del Poder Judicial. Sobre aquest fet, el conseller d'Interior, Miquel Buch, va assegurar que el Govern no ha rebut "cap informació" al respecte, ja que les investigacions judicials no es traslladen de forma explícita al Departament d'Interior, i menys quan estan sota secret de sumari.