Aturada de país: l'ANC crida la ciutadania a «reservar-se la data» del 21 de desembre

La mobilització, que encara no ha estat valorada per partits i entitats, preveu accions en una dotzena de punts de Catalunya coincidint amb la visita del govern de Pedro Sánchez a Barcelona

Talls de carreteres, en una imatge d'arxiu
Talls de carreteres, en una imatge d'arxiu | Martí Albesa
05 de desembre del 2018
Actualitzat a les 18:19h
Què passarà el 21 de desembre? Aquesta és una de les preguntes que més corre aquesta setmana a Catalunya, i que sembla que poc a poc va agafant forma de resposta. Mentrestant, l'ANC ja s'hi ha afegit, per la via de cridar la ciutadania a "reservar-se" la data i a "estar atents" a les seves xarxes per a nous detalls.

El 21-D serà el dia que Barcelona acollirà excepcionalment un consell de ministres. Però tot apunta que serà, també, una jornada de mobilització ciutadana. Durant els últims dies ha transcendit la convocatòria d'una "gran aturada de país", suma d'un conjunt de mobilitzacions arreu del territori, especialment a les principals vies de comunicació.

La iniciativa és d'arrel ciutadana i la seva organització és, encara, incipient. Malgrat que en missatges a les xarxes es reclama suport popular, sindical, associatiu i polític, són poques les organitzacions que ara s'han pronunciat. Alguna acció, però, es farà, ja sigui a Barcelona o arreu del territori. L'ANC, per exemple, ha instat la ciutadania a reservar-se la data i a estar atenta a les xarxes perquè "la dignitat torna al carrer". Segons afirmen, però, "no serà fer, ni un cercle, ni un llaç de llum". Aquestes són les principals preguntes sobre l'eventual aturada de país del 21 de desembre. 

1. D'on surt la crida a mobilitzar-se?

Els missatges de convocatòria s'han difós a les xarxes socials. En alguns casos, s'atribueix la iniciativa al col·lectiu Treballadors per la República. Tanmateix, aquesta sectorial de l'ANC ha subratllat en un tuit que no són impulsors de la convocatòria. L'Assemblea, però, sí que ha anunciat una mobilització, tot i que no ha concretat de què es tractaria. El missatge que ha omplert grups de whatsapp i telegram crida a manifestar-se tots aquells ciutadans de Catalunya que vulguin treballar per implementar la República.