El Govern es compromet que els funcionaris puguin treballar el 12-O i el 6-D

La conselleria d'Administració Pública evita concretar com ho farà, però garanteix que l'any vinent podran renunciar a fer festa per la Hispanitat i la Constitució tal com pretén la Intersindical-CSC

Mobilitzacions de treballadors públics contra el 155
Mobilitzacions de treballadors públics contra el 155 | ACN
06 de desembre del 2018
Actualitzat a les 15:28h
El Govern preveu impulsar "les modificacions necessàries" per permetre que aquells treballadors públics que ho vulguin puguin treballar el 12 d'octubre i el 6 de desembre. Segons fonts del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, s'està estudiant "jurídicament" aquesta opció perquè, de cara a l'any vinent, es pugui "garantir" que aquells funcionaris de la Generalitat que vulguin treballar el dia de la Hispanitat i el de la Constitució ho puguin fer.

Aquests dos dies són, segons el calendari de festes estatal, festius retribuïts i no recuperables. A dia d'avui, és l'Estat qui té la competència en aquest àmbit i és d'obligat compliment. "No està en mans del Govern" fer que deixin de ser festius, argumenten des del Departament que encapçala Jordi Puigneró. El Govern evita concretar com ho farà, però es compromet a "articular la logística necessària" per poder oferir als funcionaris la possibilitat de treballar en aquestes dues dates i poder entonar el "res a celebrar".

Enguany, però, l'executiu de Quim Torra no ha facilitat als treballadors públics treballar el dia de la Constitució, tal com ha denunciat la Intersindical-CSC aquesta setmana. Des del Departament s'escuden en la manca de temps: "Per obrir els centres de treball en dies festius cal articular una sèrie de mecanismes i garantir uns serveis excepcionals, i això necessita temps", justifiquen les fonts consultades. Amb tot, però, confien en tenir-ho enllestit l'any que ve. 
 

Jordi Puigneró al Parlament Foto: Adrià Costa



La "incoherència" del Govern

La Intersindical-CSC va enviar el passat 6 de novembre una petició a tots els departaments de la Generalitat i a la Direcció General de la Funció Pública del Departament de Puigneró reclamant prendre "les mesures necessàries" per facilitar que el personal públic pogués treballar el 6 de desembre. La resposta del Govern al sindicat independentista va ser negativa, argumentant que el dia de la Constitució és un dia festiu "d'acord a la normativa estatal".

En aquest sentit, la central denuncia "la incoherència" del Govern que, d'una banda, decideix no assistir per motius polítics als actes de la Constitució mentre que, d'altra banda, "no deixa decidir als seus treballadors sobre aquesta qüestió". "És incompatible que el president Torra consideri que la Constitució és una presó per al dret a decidir i es negui al personal de la Generalitat poder decidir si vol treballar i no commemorar aquesta presó constitucional". 

Des del Govern, però, s'escuden que la petició del sindicat vol temps, i asseguren que el conseller de Polítiques Digitals i Funció Pública, Jordi Puigneró, està compromès en poder garantir que, l'any vinent, aquells treballadors públics que ho vulguin podran treballar el dia de la Constitució.