El 30% de pisos socials a Barcelona serà flexible per solars adquirits el primer semestre de 2016

Les entitats han reivindicat el seu paper en l'acord entre la Generalitat i l'Ajuntament de destinar aquest percentatge a habitatge assequible

Colau i Calvet han anunciat l'acord
Colau i Calvet han anunciat l'acord | Andreu Merino
05 de desembre del 2018
Actualitzat a les 18:40h
L'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat han detallat l'acord per reservar el 30% d'habitatge protegit en promocions immobiliàries a la capital catalana, que aquest dimecres havia avançat l'alcaldessa, Ada Colau. Finalment, l'acord ha estat possible després que les dues parts hagin decidit que en els casos de solars adquirits durant el primer semestre de 2016, l'Ajuntament estudiarà cas per cas si és viable econòmicament pel promotor destinar el 30% de la superfície a habitatge assequible.

El motiu, les dades de la Generalitat que assenyalen un encariment del preu del sòl en aquest període. Segons dades de l'Ajuntament, la quantitat de solars sobre els quals podria recaure la mesura se situa entre els 200 i els 300.

Tot i que la Llei pel dret a l'habitatge del 2007, que fa possible la mesura, establia que en cas de produir-se la reserva aquesta hauria de ser del 30%, finalment hi ha acord perquè es determini un altre percentatge en funció de la viabilitat. Les dues parts han cedit, ja que la Generalitat demanava que els solars adquirits durant aquest període quedessin exempts de la mesura i l'Ajuntament pretenia que se'ls apliqués una reserva del 20%.

D'altra banda, en el cas dels solars adquirits des del juliol del 2016 fins ara no s'aplicarà la mesura per l'augment del preu del sòl, ja que l'increment dels preus de venda encara va ser més gran, mentre que els promotors de qualsevol solar adquirit abans del primer semestre de 2016 haurà de fer la reserva del 30%. 

"Dia històric"

Des que el ple de Barcelona va aprovar la mesura al juny la seva aplicació s'ha demorat per la falta d'acord amb la Generalitat. Això ha fet que qualsevol llicència de construcció sol·licitada pels promotors no quedi subjecte a la mesura.

Després de l'acord amb la Generalitat, Colau ha parlat de "dia històric" i considera que s'està treballant per "posar límits a l'especulació desfermada". A més, ha demanat al conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, que la Generalitat vagi més enllà i garanteixi per llei que els habitatges protegits no es puguin requalificar i vendre, una demanda que també han fet les entitats impulsores de la mesura per la reserva del 30%.

En aquest sentit, Calvet ha explicat que la Generalitat treballa la mesura de cara al 2019. D'altra banda, ha assegurat que el Diari Oficial de la Generalitat publicarà l'acord sobre la reserva del 30% per a habitatge assequible "al llarg de la setmana que ve". A partir d'aquell moment entrarà en vigor.

El paper de les entitats

Minuts abans que la Generalitat i l'Ajuntament es reuneixin a la subcomissió d'Urbanisme de Barcelona, les entitats han celebrat l'acord i han assegurat que tenen el compromís de la Generalitat per publicar-lo "aviat". L'Observatori DESC, l'Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible, el Sindicat de Llogaters i la FAVB han reivindicat l'acord com una "victòria" i com a resultat de la "lluita tenaç" de les entitats socials.
 

A més, demanen a la Generalitat que garanteixi que els habitatges de la reserva del 30% siguin només de lloguer.
 


"No pot ser que el sector privat que expulsa veïns dels barris pugui fer negoci sense assumir responsabilitats", han afirmat des de grup promotor. En aquesta línia, tant el grup promotor com Colau han celebrat que a partir d'aquest dimecres, el sector privat també es "corresponsabilitza" de l'accés a l'habitatge per part dels veïns de Barcelona.
 
Arxivat a