L'independentisme ignora el «pressing» pels pressupostos de l'Estat

ERC i el PDECat mantenen el seu "no rotund" malgrat que Podem i el comuns alerten que, si Sánchez cau, un govern amb Vox estarà més "a prop"

Carles Campuzano amb Gabriel Rufián i Joan Tardà, en una imatge d'arxiu
Carles Campuzano amb Gabriel Rufián i Joan Tardà, en una imatge d'arxiu | ACN
05 de desembre del 2018
Actualitzat a les 18:12h
O s'aproven els pressupostos o Vox estarà més a prop del Congrés i de condicionar la política espanyola. Amb aquesta disjuntiva el govern espanyol i Podem intenten tenallar un cop més els independentistes per arrossegar-los cap al als pressupostos. En fase de recuperar la iniciativa després de la debacle andalusa, Pedro Sánchez ha decidit finalment presentar els comptes i situar tot els grups en la tessitura d'aprovar-los o no poc abans de les eleccions municipals, autonòmiques i europees del maig. ERC i el PDECat, però, es mantenen inamovibles davant el que consideren un "xantatge" en tota regla. Només la llibertat dels presos o el dret a l'autodeterminació, asseguren, podria donar peu a la reconsideració del seu no.

Des del moment en què el president del govern espanyol s'ha mostrat determinat a presentar els pressupostos -opció que en les últimes setmanes havia deixat a l'aire-, les últimes hores han tornat a estar farcides d'apel·lacions als independentistes. El propi Sánchez deia ja aquest dimarts a la nit que hauran d'explicar als ciutadans per què no donen suport a uns comptes que "ajuden a reconstruir" l'estat del benestar i aquest dimecres han estat Pablo Iglesias i Ada Colau els encarregats d'augmentar la pressió.

Ada Colau: "No votar-los, en què millora la situació? Ens apropa a què caigui el govern de Pedro Sánchez i ens apropa a un govern de dretes amb Vox"

"No votar-los, en què millora la situació? Ens apropa a què caigui el govern de Pedro Sánchez i ens apropa a un govern de dretes amb Vox", ha deixat anar l'alcaldessa de Barcelona en una entrevista a Catalunya Ràdio en la qual ha demanat als independentistes que actuïn sota el "principi de realitat". Iglesias, que abans de les andaluses ja havia descartat l'aprovació pressupostària i posava més l'accent en l'avançament de les espanyoles, ha tornat a recuperar la seva advertència segons la qual, més enllà dels pressupostos, el que està en joc és "la democràcia" davant d'una extrema dreta en auge. Cal, ha dit el líder de Podem, tenir "alçada de mires".

Conscients que la Generalitat necessita aprovar els seus pressupostos per transmetre símptomes de solidesa sobre el seu projecte, també el PSC va contribuir a estrènyer el cèrcol aquest dimarts deixant clar al vicepresident Pere Aragonès que sense pressupostos de l'Estat els socialistes catalans no negociaran.  

Tot i això, res s'ha mogut des de que el president de la Generalitat, Quim Torra, va solemnitzar la retirada del suport a Sánchez just el dia en què es van donar a conèixer les acusacions i penes de presó demanades per la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat per als processats per l'1-O. Els independentistes són conscients que els pressupostos són el pal de paller de Sánchez per allargar més o menys la legislatura i no estan disposats a "legitimar" un govern que, lamenten, no està fent esforços per posar fi a la repressió ni per resoldre el conflicte amb Catalunya. 

Gabriel Rufán: "Iglesias i Colau haurien de pressionar, en tot cas, a un govern que té quatre presos polítics en vaga de fam"

"Anem rebent una pressió cíclica, però no ha canviat res. Iglesias i Colau haurien de pressionar, en tot cas, a un govern que té quatre presos polítics en vaga de fam", assegura el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, en declaracions a NacióDigital. Colau sí que ha expressat el seu "suport" als presos i ha fet costat a Quim Torra quan ha assegurat que el que no pot pretendre el govern espanyol es venir a celebrar un consell de ministres "simbòlic" el dia 21 per "passejar-se per Barcelona" en comptes de negociar de debò amb Catalunya, un modus operandi que, ha dit, suposaria replicar el mateix que feia el PP.

Amb tot, l'argument que, sense pressupostos, hi haurà més números perquè Espanya acabi tenint un govern on hi sigui l'extrema dreta és, segons Rufián, "pervers". Primer perquè "trasllada la responsabilitat" a l'independentisme quan l'auge de l'extrema dreta és generalitzat a Europa i els Estats Units i és precisament Vox qui exerceix d'acusació particular en la causa de l'1-O. I també, argumenta el diputat, perquè l'independentisme "no té la culpa" que Podem no hagi aconseguit mobilitzar prou votants a Andalusia. 

Tampoc el PDECat preveu un canvi de posicionament. Després d'un esmorzar informatiu de la ministra d'Economia, Nadia Calviño, el diputat del PDECat a Madrid Ferran Bel -també secretari d'organització de la formació nacionalista- ha assegurat que, si hi ha una "proposta raonable" per part de Sánchez, estarien oberts a negociar els pressupostos. En aquests moments, ha precisat, es mantenen en el mateix "no rotund" que fa dos mesos perquè res ha canviat. I és que aquesta "proposta raonable" que inicialment podria haver-se interpretat com una escletxa, fa referència, però, a l'exercici del dret a l'autodeterminació. O almenys, ha precisat Bel, a una proposta diferent a la d'un nou Estatut a partir de la qual sigui possible negociar. 

Els pressupostos com a instrument de campanya

Republicans i PDECat, doncs, descarten per complet votar a favor dels comptes encara que els socialistes pretenguin fer un ús electoral del seu no jugant amb el calendari. El consell de ministres aprovarà l'avantprojecte al mes de gener i la votació definitiva al Congrés podria produir-se un mes abans de les eleccions del maig. En tot cas, Sánchez onejarà les mesures socials incloses als comptes, que ja ha dit que impulsarà via reial decret en cas de no aprovar-se els pressupostos. 

Encara que fonts del govern espanyol afirmin que queda descartat l'avançament de les eleccions estatals perquè cal allunyar-les tant com es pugui de les andaluses, Iglesias segueix mantenint que aquests comicis seran convocats abans de l'estiu encara que Sánchez culmini la iniciativa de presentar els pressupostos. Segons el seu criteri, no es pot descartar que els socialistes acabin apostant per un súper diumenge per ajudar els seus dirigents territorials centrant-se en una campanya presidencialista que busqui homogeneïtzar el vot de les espanyoles, les municipals, les autonòmiques i les europees.

I és que la lectura a Ferraz segueix sent que Susana Díaz ha quedat debilitada, entre altres motius, perquè va renunciar a un efecte Sánchez que, insisteixen, existeix. Amb pressupostos o sense.
Arxivat a