Els municipis reclamen un ambiciós pla d'inversions per superar els dèficits de la crisi

Amb la supressió de l'antic PUOSC, s'han aturat bona part dels nous equipaments i infraestructures

Els municipis reclamen un pla d'inversions ambiciós
Els municipis reclamen un pla d'inversions ambiciós | Adrià Costa
13 de desembre del 2018
Actualitzat a les 10:15h
La crisi va tenir molts efectes negatius per a les famílies, les empreses i les administracions. En el cas dels municipis s'hi va afegir la supressió del PUOSC, el pla únic d'obres i serveis de Catalunya. Es tractava d'una convocatòria plurianual que permetia als ajuntaments petits i mitjans finançar les seves principals infraestructures i equipaments. Ara, l'Associació Catalana de Municipis (ACM) reclama al Govern que impulsi un ambiciós pla d'inversions per superar els dèficits de la crisi.

Durant els anys de la crisi els ajuntaments s'han dedicat a reduir el deute i al manteniment d'instal·lacions. Tot plegat ha provocat una frenada absoluta de la inversió

Durant els anys de la crisi els ajuntaments s'han dedicat a reduir el seu deute –obligats per les restriccions de la denominada llei Montoro- i al manteniment d'instal·lacions i infraestructures municipals. Tot plegat ha provocat una frenada absoluta de la inversió i deixar molts projectes inacabats i altres al calaix.

David Saldoni, president de l'ACM, reclama al Govern un volum inversor notable per tal que els municipis “puguin fer un salt endavant”. “Necessitem un pla per planificar els grans projectes a tres-quatre anys vista”, afegeix. En aquest sentit espera que el 2019 es pugui concretar aquest pla coincidint amb l'inici dels mandats municipals.

David Saldoni: “Necessitem un pla per planificar les grans inversions a tres-quatre anys vista”

Estefania Rufach, alcaldessa d'Os de Balaguer, alerta que és important que el pla pensi en la idiosincràsia i les diferència entre els municipis. “No és el mateix una ciutat mitjana que un micropoble”, explica. Hi està totalment d'acord Saldoni, que també és alcalde de Sallent, demanant que el nou pla marqui criteris però que les actuacions finals siguin fetes i basades en el que reclamen els municipis. “Les línies d'ajuda són massa finalistes. Qui coneix millor el territori, les seves necessitats i els seus dèficits són els alcaldes i les alcaldesses”, afegeix.

L'ACM reclama un treball conjunt

L'ACM, en la darrera assemblea celebrada a Sant Celoni, va aprovar una resolució on va reclamar un “pla plurianual d’inversions ambiciós econòmicament i, alhora, respectuós amb l’autonomia local en el moment de determinar-ne les prioritats”. En aquest sentit, els ajuntaments demanen que el treball sigui molt conjunt per evitar que si es concreta un nou PUOSC sigui una oportunitat perduda. “Poden haver-hi uns eixos centrals però cada municipi ha de poder-hi dir la seva”, assenyala Rufach.

“Cal un nou pla perquè els ajuntaments estan mal finançats i aquesta és l'única manera de tirar endavant”, explica Saldoni que assenyala la necessitat de tirar endavant nous equipaments, urbanització de carrers i projectes d'enllumenat, entre altres, que han quedat aparcats.