El PSOE guanyaria clarament les eleccions i Vox es quedaria amb un 2,5% dels vots

PP, Cs i Podem dibuixen un triple empat en el segon lloc, a molta distància del socialistes, mentre que ERC s'imposaria com a primera força a Catalunya

Pedro Sánchez, en una compareixená recent, al Senat.
Pedro Sánchez, en una compareixená recent, al Senat. | ACN
05 de desembre del 2018
Actualitzat a la 13:45h
El PSOE no hauria de patir per aconseguir la primera posició en unes eventuals eleccions espanyoles, segons el baròmetre de novembre del CIS, tot i el mal resultat a Andalusia. L'enquesta del CIS, feta pública aquest dimecres, preveu un 31,2% dels vots per als socialistes, mentre que PP (19,1%), Cs (18,2%) i Units Podem (18%) se situen en un triple empat tècnic en el segon lloc. Vox, en canvi, quedaria molt lluny, amb el 2,5%.

 
El baròmetre del CIS de l'octubre indicava que els socialistes creixien fins al 31,6% dels vots, més de deu punts per sobre de la segona força, que seria Cs (21%). En canvi, el PP queia fins al 18,2% i Units Podem i les seves confluències recuperarien cert terreny, fins al 17,3%. L'enquesta del setembre ja atorgava el 30,5% dels vots al PSOE, situava el PP amb un 20,8%, Cs amb 19,6% i Podem i els seus aliats amb 16,1%.

Pel que fa als resultats Catalunya, ERC se situaria com a primera força destacada, com ja preveien els anteriors baròmetres, amb un 4,8% dels vots de l'Estat -en va obtenir el 2,6% el 2016-, superant En Comú Podem, que es quedaria amb el 2,8% -1,2 punts menys que els últims comicis-. PDECat retindria 0,8% dels vots, força per sota del 2% assolit fa dos anys.

En relació a la intenció directa de vot tan sols a Catalunya, ERC seria primer partit destacat, amb el 22,2%, però amb el PSC en segon lloc, amb el 16,7%, tal com ja preveia el baròmetre de l'octubre. En tercer lloc, se situaria En Comú Podem (13,4%), seguit de Cs (8,4%), PDECat (3,5%) i, finalment, després se situaria el PP (2,6%). El Pacma (2,9%), de fet, obtindria més vots a Catalunya que els populars.

El pes de Vox

Pel que fa a les forces ara extraparlamentàries al Congrés, el CIS no detecta un creixement rellevant de Vox, encara que va ser la gran sorpresa de la nit electoral a Andalusia, on va irrompre amb 12 diputats. Aquest baròmetre, però, tan sols li reserva una intenció de vot de 2,5%, superior, això sí, a l'1,3% del darrer baròmetre. La formació ultra només aconseguiria l'1,1% dels vots a Catalunya, segons el baròmetre, i on podria esgarrapar més suports seria a Madrid (3,6%) i a Múrcia (3,5%). Igualment, el Pacma se situa amb una projecció del 2,1% dels suports a tot l'Estat.

Aquesta és la tercera entrega del polèmic nou format dels baròmetres del CIS. A diferència del que ocorria abans de l'arribada de Pedro Sánchez a la Moncloa, ara inclouen projecció de vot mensualment i no trimestralment, però sense cuinar els resultats, tan sols basant-se en la intenció directa de vot i la simpatia per als partits, una simplificació que ha estat criticada per nombrosos experts. Aquest organisme, en l'enquesta feta abans de les eleccions andaluses, va preveure que el PSOE obtindria 45-47 diputats, fins a 14 més que els finalment assolits, mentre que preveia que Vox n'aconseguiria tan sols un.