Acord entre Barcelona i Govern per destinar el 30% de noves promocions a habitatge públic

L'alcaldessa de Barcelona i el conseller de Territori, Damià Calvet, es reuniran aquest dimecres a la subcomissió d'Habitatge de Barcelona

Ada Colau, en una imatge d'arxiu
Ada Colau, en una imatge d'arxiu | ACN
05 de desembre del 2018
Actualitzat a les 11:27h
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha assegurat en una entrevista a Catalunya Ràdio que l'Ajuntament i la Generalitat ja han arribat a un acord perquè les noves promocions immobiliàries a la ciutat reservin un 30% dels seus pisos a habitatge públic. La mesura va ser aprovada pel ple municipal i el 21 de novembre la subcomissió d'Urbanisme l'havia de ratificar. La conselleria de Territori i Sostenibilitat, però, no hi va donar el vistiplau.

El conseller Damià Calvet va justificar la decisió amb l'argument que la proposta havia de ser "tècnicament i jurídicament impecable". L'altra font de conflicte també hauria estat que la Generalitat es negava a aplicar la mesura de manera retroactiva a aquells solars adquirits des de l'1 de gener de 2016.

Reunió aquesta tarda 

Aquest dimecres a la tarda Colau i Calvet es reuniran en el marc de la subcomissió d'Urbanisme i donaran els detalls de l'acord. "Aquesta mesura és importantíssima per a Barcelona, segurament de les més importants d'aquest mandat, si ens ho haguessin dit fa tres anys semblava impossible", ha valorat. A més, ha assegurat que els mesos que el fet de no haver arribat abans a un acord amb la Generalitat ha suposat perdre 300 pisos socials nous a Barcelona.  

Ada Colau vol tornar a ser alcaldessa de Barcelona. Aquest mateix dimecres formalitzarà la seva candidatura per tornar a ser la candidata a les eleccions municipals del 2019. "Em fa molta il·lusió", ha reconegut durant una entrevista a Catalunya Ràdio, en la qual també ha deixat clar que el seu objectiu és obtenir una "majoria més àmplia" que als comicis del 2015. Conscient, però, que difícilment podrà governar en solitari, ja ha deixat entreveure que, en cas de revalidar el càrrec, buscarà aliances amb ERC i el PSC.

"Jo he estat transparent, clara i diàfana. Barcelona és una ciutat progressista i hi ha una coincidència programàtica amb les forces d'esquerres", ha afirmat l'alcaldessa, que ha recordat que "des del minut zero" van intentar una entesa amb ERC però que els republicans han estat "poc fiables". La tendència espera que es capgiri ara que Ernest Maragall serà el candidat d'ERC. Pel que fa al PSC, l'alcaldessa també ha dit que, per ara, no té clar si prefereix "un pacte d'esquerres o anar amb Valls".

Amb tot, Colau sí que ha deixat ben clar quina serà la seva línia vermella a l'hora d'explorar aliances: "No faré un govern ni amb el PDECat ni amb el senyor Valls". Està a l'expectativa, ha precisat, de veure finalment amb quin projecte es presenta Ferran Mascarell, que ha fet el pas de presentar-se com a alcaldable. 

"Hem pogut fer una agenda del canvi impressionant"

Un cop quedi formalitzada a Barcelona en Comú la intenció de Colau de repetir com a candidata, es posarà en marxa el procés de primàries intern del partit, que suposarà un debat que finalitzarà cap al mes de març. "Hem pogut fer una agenda del canvi impressionant", ha reivindicat la dirigent dels comuns, que s'ha mostrat disposada a continuar amb el seu projecte de "renovació i política del canvi" que representi una majoria de la població.

Colau ha argumentat que cal un segon mandat per continuar amb iniciatives com la posada en marxa de l'operador energètic municipal que ha permès a l'Ajuntament emancipar-se d'Endesa i seguir projectant habitatge públic amb mesures com l'obligatorietat de construir un 30% d'habitatge social, un requisit pel qual aquest mateix dimecres s'anunciarà un acord amb la Generalitat.  




 
Arxivat a