Sánchez passa a l'atac i presentarà els pressupostos tot i no tenir els suports garantits

Després del resultat de les andaluses, el govern espanyol ha decidit fer un darrer intent per convèncer els independentistes

Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu al Congrés
Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu al Congrés | ACN
04 de desembre del 2018
Actualitzat a les 21:44h
"Passem a l'atac". Aquesta és la consigna que llancen des de la Moncloa per recuperar la iniciativa després del desastre andalús. Després de setmanes de canvis de criteri, finalment el govern de Pedro Sánchez ha decidit que presentarà els pressupostos generals de l'Estat encara que no tingui assegurada la seva aprovació, segons ha avançat La Vanguardia i ha confirmat NacióDigital. Malgrat que en les darreres setmanes la portaveu de l'executiu, Isabel Celáa, i el propi Sánchez havien deixat a l'aire la possibilitat de no arribar-los a presentar, després del resultat de les eleccions andaluses la Moncloa aposta per fer-ho i fer una darrera crida als partits independentistes. 

Que Pedro Sánchez presenti els comptes i que emplaci de nou a ERC i el PDECat ratifica que no pensa canviar de rumb. Tot i que veus del PSOE han manifestat la seva inquietud per la deriva a Andalusia i fins i tot hi ha qui demana un replegament i un canvi d'aliances al Congrés, el president vol mantenir Podem com a soci preferent i, puntualment, el suport dels independentistes. 

Fins ara, el PSOE té ben apuntalat el suport de la formació lila per aprovar-los, però no compta amb els vots dels independentistes, clau perquè prosperin. El govern espanyol busca que, després de l'ascens de l'extrema dreta, els partits es mullin públicament i sumin per apuntalar la majoria que va aconseguir fer fora Mariano Rajoy de la Moncloa.

Ja fa temps que Podem rema en aquest sentit i reivindica que allò que està en joc va més enllà dels comptes. La mateixa nit electoral de diumenge, amb els resultats i l'auge de Vox sobre la taula, Pablo Iglesias va tornar a demanar a l'independentisme que els pressupostos són necessaris per frenar un eventual govern de dretes a Espanya. Tant socialistes com Podem i els comuns reivindiquen la injecció de 2.200 milions d'euros que els pressupostos de l'Estat contemplen per a Catalunya. 

L'avantprojecte s'aprovarà al gener

El consell de ministres aprovarà l'avantprojecte en les pròximes setmanes. De fet, aquesta acció podria produir-se al mes de gener. La jugada formaria part d'un darrer intent per intentar que ERC i el PDECat votin finalment a favor. Els independentistes, però, segueixen mantenint la porta tancada mentre no es produeixi cap canvi en la situació dels presos polítics. 

Aprovar els pressupostos suposaria per a Pedro Sánchez una bombolla d'oxigen per allargar la legislatura en un moment en què ja ha decidit que no pensa avançar les eleccions generals. El seu entorn aconsella que la convocatòria s'ha d'allunyar del daltabaix andalús. Els comptes també servirien als socialistes com a carta de presentació de cara a les eleccions autonòmiques, municipals i europees del mes de maig per exhibir les mesures socials que contenen: des de pujar el salari mínim als 900 euros a allargar els permisos de paternitat. 

Precisament aquest dimarts el PSC s'ha reunit amb el Govern per parlar dels pressupostos de la Generalitat, una trobada que no ha donat fruits. La portaveu parlamentària dels socialistes catalans, Eva Granados, ha sortit amb una advertència molt clara de la reunió: o hi ha pressupostos de l'Estat, o no negociaran els de la Generalitat. Un símptoma més de què en les pròximes setmanes els socialistes augmentaran la pressió tot advertint que, sense comptes de l'Estat, difícilment el Govern podrà aprovar també els seus.