economia

Creixen la facturació i els llocs de feina a les empreses de la demarcació de Barcelona

No obstant això, les companyies que més facturen no són les més rendibles ni les que generen més ocupació

per Redacció , 4 de desembre de 2018 a les 13:45 |
El 22@ de Barcelona | Jordi Bes
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de desembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Bons resultats per a les empreses de la província de Barcelona. L'any 2016 van augmentar un 8% la seva facturació i un 7% els llocs de treball generats respecte al 2014, tot i que el nombre d'empreses existents va créixer només un 2% en aquests dos anys. Així ho ha detallat aquest dimarts la diputada de Promoció Econòmica i Ocupació de la Diputació de Barcelona, ​​Sònia Recasens, en roda de premsa a la seu de l'organisme.

Recasens ha destacat que la facturació el 2016 va ser de 287.000 milions d'euros en les prop de 90.000 empreses que hi ha a la província, la qual cosa representa el 82% de la facturació de les societats mercantils amb seu a Catalunya i el 80% dels empleats, segons l'informe Estructura empresarial a la demarcació de Barcelona.


L'estudi té en compte les empreses actives, amb seu social a la demarcació i amb un mínim volum de facturació, mentre que n'exclou l'administració pública, els autònoms, les fundacions i les entitats, i agrupa les empreses en sectors. Tot i això, no hi figura el turisme perquè "no és un sector com a tal, sinó que és transversal", ha dit Recasens.

La fuga d'empreses vinculada al procés català


Sobre la marxa d'empreses vinculada al procés català, ha ressaltat que l'estudi té en compte dades del 2016, per la qual cosa no contempla aquest fenomen, que repercutirà en futurs estudis i sobre el qual ha dit: "Haurem de veure en primer lloc quines són de veritat les empreses que han acabat traslladant la seva seu, perquè han sortit diverses xifres i dades de diferents fonts".

Ha afegit que "una cosa és que s'hagi traslladat la seu, però que les plantes productives s'hagin quedat", de manera que els llocs de treball es mantenen, i ha dit que s'haurà d'estudiar la possibilitat de fer un treball d'homogeneïtzació dels estudis, abordant la possibilitat d'imputar la facturació d'empreses amb la seu fora de la demarcació però que hi conserven les seves plantes productives.

 

Formacio empresrial Foto: GoogleEl 43% de la facturació, a la capital

Aquesta tercera edició de l'estudi mostra que el 43% de la facturació de les empreses de la província està concentrada a la ciutat de Barcelona, amb el 48% a la comarca del Barcelonès, seguida pel Baix Llobregat (18%), el Vallès Occidental (15%) i el Vallès Oriental (6%), ordre que varia si es té en compte la xifra de negocis per càpita, amb el Baix Llobregat al capdavant, i el Barcelonès al darrere.

Vuit de cada deu empreses de la demarcació facturen menys d'un milió d'euros, la qual cosa demostra que les petites i mitjanes empreses són motor de l'economia barcelonina, en la qual la majoria són empreses amb poca antiguitat, ja que només el 16% té més de 26 anys.

Per xifra de negoci, les empreses d'energia, aigua, sanejament i gestió de residus ocupen el primer lloc, seguides per les químiques i les farmacèutiques; altres tipus de comerç a l'engròs; vehicles de motor i altres materials de transport; productes alimentaris i begudes; comerç a l'engròs d'alimentació i begudes; a l'engròs d'ús domèstic; transport i emmagatzematge; activitats professionals, científiques i tècniques, i venda i reparació de vehicles.

Les que més facturen no són les més rendibles

No obstant això, les empreses que més facturen no són les més rendibles ni les que generen més ocupació, ja que les del sector d'energia, aigua, sanejament i gestió de residus cau al cinquè lloc quant a generació de llocs de treball i al tercer pel que fa a beneficis. La primera posició és la d'activitats administratives i serveis auxiliars, seguida per activitats professionals, científiques i tècniques i l'hostaleria.

Les activitats financeres i d'assegurances són a la primera posició pel que fa al resultat d'explotació relatiu, i per darrere es troben les activitats professionals, científiques i tècniques, amb el sector energètic i d'aigua per darrere i amb l'agricultura, la ramaderia, la silvicultura i la pesca a la quarta posició.

Recasens ha destacat que l'objectiu d'aquests estudis és obtenir una radiografia del que passa al territori per poder impulsar polítiques públiques per donar suport l'àmbit empresarial, amb un focus especial a la indústria, a la qual s'han destinat mesures com el programa per modernitzar polígons industrials, perquè el futur passa per aquest sector: "Catalunya serà industrial o no serà".

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació