Colau demana un «esforç» a la Generalitat per transformar la Model el 2020

La proposta de transformació de l'antiga presó prevista per l'Ajuntament preveu que la meitat de la inversió provingui del Govern

Distribució d'usos del nou espai de la Model
Distribució d'usos del nou espai de la Model | Ajuntament de Barcelona
04 de desembre del 2018
Actualitzat a les 19:12h
Començar les obres el 2020 i acabar-les el 2022. Aquest és el pla de treball de l'Ajuntament de Barcelona en relació a la transformació de l'antiga presó Model, que requerirà que la Generalitat inverteixi 46,7 milions d'euros.

L'alcaldessa, Ada Colau, i la tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz, han presentat aquest dimarts la proposta de transformació de la Model que preveu construir 150 pisos públics, un gran espai verd de 14.000 metres quadrats, un espai memorial, una escola bressol, un poliesportiu, un espai per a joves, un espai dedicat a l'economia social, un institut-escola i una residència per a gent gran. 
 

Sanz demana compromís a la Generalitat

La inversió total serà de 94,3 milions d'euros, dels quals 47,6 seran aportats pel consistori.
L'aportació de la Generalitat correspon a la residència i l'institut escola, i Sanz ha demanat un "esforç" a la Generalitat. "Esperem que no es quedi a mitges i tothom faci els esforços necessaris perquè la transformació sigui conjunta i alhora", ha afirmat.

Després que el juny del 2017 la Model tanqués definitivament les seves portes i que des de l'1 de gener s'hagi obert permanentment al públic, Colau ha assegurat que la presentació del projecte urbanístic representa un "pas important" per a la transformació de l'antiga presó. "Passa de ser un espai trist, dolorós i símbol de la repressió a un espai obert, ple de vida i totalment positiu pel present i el futur de la ciutat", ha assegurat.

Les previsions de l'Ajuntament, sempre que arribin les inversions previstes, són que les obres de remodelació puguin acabar l'any 2022.

Es conserva el panòptic i una galeria intacta

D'altra banda, la Model conservarà el panòptic, l'estructura central de l'antiga presó, com a plaça pública i una de les sis galeries es mantindrà intacta. Les altres cinc patiran reformes per adaptar-se al projecte urbanístic i integrar-se al parc.

La proposta de remodelació arriba després d'un procés participatiu amb entitats veïnals i ara caldrà reformar el Pla General Metropolità (PGM) per fer-la realitat. Sanz s'ha mostrat convençuda que no hi haurà problemes per la modificació del PGM. "Segur que tindrem l'aprovació inicial abans de final de mandat i fins i tot es pot plantejar l'aprovació definitiva", ha assegurat. En cas que l'aprovació definitiva no arribi abans de les eleccions municipals, la tinenta d'alcaldia ha dit que el govern municipal ho deixaria "tot preparat" perquè es pogués aprovar al juny o al juliol.

En aquest sentit, Sanz considera que l'executiu de Colau tindrà el suport de la resta de grups municipals amb representació al ple per poder materialitzar el projecte.

Concurs internacional de projectes

En paral·lel a la modificació del PGM, l'Ajuntament convocarà un concurs internacional de projectes el 2019. Les propostes hauran d'incloure el disseny dels 150 pisos públics, la zona verda i els set equipaments públics.
 


D'una banda, els 150 habitatges protegits s'ubicaran a la cantonada dels carrers Nicaragua i Rosselló. Mentrestant, el gran parc verd s'estendrà pels carrers de Rosselló i Entença. En total, la remodelació de la Model significarà la recuperació de 19.900 metres quadrats d'espai públic per a Barcelona.
 
Arxivat a