Dejunis encadenats per donar suport a la vaga de fam

L'independentisme està acabant de tancar els espais on se celebraran, un dels quals podria ser Montserrat, i la participació dels principals dirigents del país

Concentració a Lledoners pel primer aniversari de l'empresonament dels dirigents independentistes
Concentració a Lledoners pel primer aniversari de l'empresonament dels dirigents independentistes | Josep M. Montaner
04 de desembre del 2018
Actualitzat a les 11:25h
L'independentisme, durant les últimes hores, negocia les mesures de suport als presos que estan fent vaga de fam a Lledoners. La proposta que s'està concretant i que s'anunciarà en les properes hores és la de celebrar "dejunis encadenats" al llarg d'aquesta setmana per fer costat a Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn, que es troben en situació de vaga de fam indefinida per protestar contra l'actuació del Tribunal Constitucional (TC) amb els recursos d'empara presentats.

En aquests moments s'estan acabant de tancar els espais en els quals se celebraran els dejunis encadenats -és a dir, per relleus-, i un dels que té més números per acollir una acció significativa és Montserrat. Es tracta d'un enclavament especialment simbòlic, i compleix amb els requisits d'espai i també mèdics per dur a terme una iniciativa com aquesta. Cornellà, ciutat del cinturó metropolità que ja va promoure dejunis en el passat, també acollirà actes de suport cap als presos en vaga de fam. En aquests termes s'ha expressat Jordi Vilarasau, metge i amic personal de Sànchez, en una entrevista a La Xarxa.

Pel que fa a la participació dels principals dirigents del país, promotors de la iniciativa consultats assenyalen que s'està negociant la possibilitat que en formin part membres del Govern i dirigents parlamentaris. De moment, l'única mesura concreta de suport anunciada per l'executiu que presideix Quim Torra en relació a la vaga de fam és la de retirar el menjar dels actes públics com a suport a Rull, Turull, Sànchez i Forn.

Les negociacions per dur a terme aquestes iniciatives compten amb la presència de Junts per Catalunya (JxCat), ERC, la CUP, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural. Els quatre presos que estan en vaga de fam són de JxCat, i dijous de la setmana passada van rebre assessorament mèdic en una reunió a Lledoners. En aquesta trobada també hi va assistir Jordi Cuixart, president d'Òmnium, però no els presos d'ERC.